אני דייר-שוכר בבניין משותף.
לאחרונה גיליתי שועד הבית גובה סכום שונה מדיירים בעלי-דירות ודיירים שוכרי-דירות. העלות לשוכרי הדירות גבוהה יותר ב30 ש"ח בחודש. זהו מידע שנשמר בסוד משוכרי הדירות ורק בעלי הדירות שמקבלים את "ההנחה" מודעים לכך.
בעל הדירה שלי הסביר שהועד גובה יותר מהשוכרים על מנת לכסות תיקונים של נזקים אפשריים/עתידיים שנגרמים ממעברי דירה מרובים של שוכרים.
שאלתי היא: האם גבייה של סכומים שונים כפי שתיארתי הינה חוקית? לאיזה גוף ניתן לפנות בנושא על מנת להתלונן ולקבל את ההפרש בחזרה מועד הבית?
אך במעמדך כשוכר הכתובת היחידה היא בעל הדירה שלך, שכן חובת התשלום היא עליו, לא עליך ואתה משלם רק בשל החוזה בניכם.
אותי זה מקומם מאוד למרות הנימוק הנכון.
ניסיתי להבין למה זה מקומם אותי למרות שלכאורה יש הסבר הגיוני והגעתי לתובנות הבאות?
1. זה אולי מוצדק במקרה של דירה שמתחלף בה שוכר כל שנה, אבל אין כל סיבה ששוכרים לטווח של כמה שנים יופלו לרעה לעומת דירה רגילה שגם בה יכולים להתחלף הבעלים מדי כמה שנים.
2. הסכום משמעותי, ומבחינה עקרונית מה ימנע מאסיפת בעלי הדירות להחליט על סכום יותר גדול? איפה ייקבע הגבול ומי רשאי להחליט על זה?
3. עצם זה שהנושא נשמר בסוד מעיד על כך שהועד/בעלי הדירות מבינים שיש כאן בעיתיות, גם אם לא חוקית אז בטח מוסרית.
אני כמשכיר לא הייתי מסכים לכזה דבר וביכולתי החוקית למנוע זאת. לכאורה השוכר יכול לשלם סכום מופחת ואם הועד יתבע (והוא יכול לתבוע רק את בעל הדירה) ובעל הדירה יתגונן אז כפי הנראה הועד יפסיד בתביעה.
כמו שצפוסר כתב אם הייתה החלטה של כל בעלי הדירות על שיטת תשלומים כזאת אז זה חוקי. ובעל הדירה של שוכר שמתעקש לשלם סכום מופחת יכול לדרוש מהשוכר לשלם על סמך הסעיף בחוזה שאומר שעל השוכר לשלם את דמי הועד השוטפים (זה מה שבדרך כלל כתוב בחוזה) והיות והחוזה לא מפרט מעבר לכך הרי השוכר חייב לשלם ככל שידרש.
עם זאת לדעתי אם שוכר יתעקש לשלם כמו דירה רגילה ואם זה יגיע לבית משפט (בין השוכר והמשכיר) אני בספק אם יפסק לרעת השוכר, יש הגנות שאפשר להעמיד לטובתו.
לו אני שוכר בבניין הייתי שוקל לעשות מזה רעש וכמובן חושף את הנושא לידיעת כל השוכרים, מה שאולי יביא לסוף השיטה ואולי גם להחזר ההפרשים, אבל יכול גם להביא לסוף מגורי במקום.