נושא זה כבר דובר פה אבל יש לי סוגיה בנושא זה
בבינין יש דירות 56 והוא מורכב משני בינינים, 2דירות גג 2 דירות קרקע והשאר מתחלק לדירות 4 חדרים בשני גדלים שונים ודירות של 5 חדרים.
בגדול רוב הדירות בבינין הן דירות גדולות מלבד הדירות של 4חדרים 108 מטר אפשר להגיד שזה בערך 20 דירות שזה לא הרוב בבנין.הועד קבע שהתשלום הוא קבוע לכולם והחוק אומר עם אני לא טועה שצריך לשלם על פי החלק של כל דייר אלה עם הוחלת אחרת על פי רוב הדיירים.
הבעיה היא שלעולם לא נוכל להיות רוב בבינין כי יש יותר דירות גבולות מקטנות ואז הדירות שצריכות לשלם פחות ועד משלמות כמו כולם ומחפות על הדירות הגדולות בתשלומים .מה אפשר לעשות בענין זה?
השאלה הראשונה היא כמובן האם נרשם תקנון מוסכם בבית המשותף שלכם. אם נרשם תקנון מוסכם, מה שקבוע בו הוא הקובע.
והיה ולא נרשם תקנון מוסכם, התשלום יהיה לעולם על פי החלק היחסי ברכוש המשותף, על פי הקבוע בסעיף 58(א) לחוק המקרקעין, ולא ניתן בשום צורה ואופן לשנות את אופן חלוקת הנטל (למשל: ע"י גביית סכום שווה מכל הדירות) זולת אם הסכמתם לשינוי הזה במפורש.
כמו כן, לא ניתן לרשום תקנון מוסכם, שבו נקבע חלוקת נטל התשלום השונה ממה שקבוע בסעיף 58[א] הנ"ל (דהיינו: לפי החלק ברכוש המשותף) אלא אם הסכמתם במפורש לשינוי הזה בתקנון, ואם לא הסכמתם, השינוי לא יחול עליכם.
הדבר נקבע בכמה פסקי דין, ואביא לדוגמא שני פסקי דין:
הראשון:
הוא של המפקחת על רישום המקרקעין בתל-אביב, גב´ מירה אריאלי, ובו היא קובעת:
"הוראת סעיף 58 לחוק המקרקעין יוצרת זכות שגם רוב בעלי בעלי הדירות אינו יכול לכפות שלילתה ממיעות בעלי הדירות בבניין."
הקישור לפסק הדין הנ"ל של המפקחת (להקליק עליו) :
ופסק הדין השני:
ניתן על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה, בתיק: ע"א (חיפה) 1688/00 נציגות הדיירים במצפה ורדיה נ´ ברוך, פורסם בפסקי הדין המחוזיים: פ"מ תשס"ב (1) 721,
ניתן לראות את פסק הדין הזה גם בתקדין: ע"א (חיפה) 1688/00 – נציגות הדיירים במצפה נ´ בלהה (בילי) . תק-מח 2002(1), 8499.
ובו נקבע ע"י שופטת ההרכב, השופטת שטמר, שנתקבל פה אחד ע"י כל שלושת שופטי ההרכב בתיק זה את הדברים הבאים:
"ב. קביעתה של כב´ המפקחת שיש לחלק את בעלי הדירות לקבוצות לפי גודל הדירות – תבוטל, החישוב יעשה על פי היחס שבין שטח הדירה של כל אחד מבעלי הדירה (למעט קירות וגזוזטראות, כקבוע בסעיף 57 לחוק המקרקעין) לשטח הדירות האחרות בבית המשותף. מומלץ לנציגות להכין רשימה של כל השטחים של הדירות, ובאמצעות רשימה זו לחשב את היחס, ויחס זה יהיה נכון לכל שינוי בדמי האחזקה.
ג. כל עוד לא יוסכם על ידי כל בעלי הדירות על שיטת חישוב אחרת, או כל עוד לא ירשם תקנון בהסכמה של כל בעלי הדירות לענין אופן החישוב, וכל עוד לא יקבע, איזה הוצאות אינן כלולות בסעיף 58 לחוק, יש להמשיך בשיטת הגביה, שנקבעה לעיל."
לענין רישום תקנון בהסכמה, שים לב למילים "בהסכמה של כל בעלי הדירות … "
שמשמעותו, שאין שום אפשרות לשנות את שיטת התשלום מהשיטה היחסית על פי החלק ברכוש המשותף לשיטה אחרת כלשהי, אלא בהסכמה של – כל 100% – בעלי הדירות ללא יוצא מהכלל.
מי שמעוניין לקבל את פסק הדין של בית המשפט המחוזי הנ"ל, שישלח לי הודעה במייל לכתובת:
ואני אשלח לו בדאר חוזר את פסק הדין בצורה של מסמך word.
.