יש בעיות נזילה ורטיבות בשתי דירות מתוך 3 דירות מתחת לגג. בעלי 2 הדירות רוצים לתקן את הגג. בעלי 7 הדירות האחרות בבנין [9 בסך הכל] לא רוצים להשתתף בהוצאות התיקונים. אין ועד בית בבניין ורוב הדיירים לא מוכנים להתארגן. האם אפשר לתקן את הגג מעל שתי דירות ולתבוע את הדיירים האחרים? אם הדייר האחר שסובל מנזילה [כמונו] לא רוצה לתבוע אבל מוכן להשתתף בהוצאות, האם בעלי דירה אחת יכולים לתבוע את 7 המשפחות שלא השתתפו בהוצאות התיקון?
20-11-2006 17:19:00
ע ת
התשובה היא כן לשתי השאלות
20-11-2006 19:39:00
דינה אייזן
התשובה היא – לא – לשתי השאלות
הכלל הוא שבעל דירה אינו מבצע בעצמו תיקון ברכוש המשותף.
אם יש בעיה, על בעל דירה לפנות לועד הבית שיבצע את התיקון.
אם אין ועד בית, יש לפנות למפקח שימנה ועד בית פנימי או חיצוני.
בד בבד מבקשים מהמפקח "צו-עשה" שיורה לועד הבית לבצע את התיקון הדרוש.
הנושא עלה בהרחבה בבית המשפט המחוזי בע"א (י-ם) 179/84 ליקה ברטה רוס – נגד – נציגות הבית המשותף מרחוב לייב יפה 1, ושם נקבעו 4 תנאים מוקדמים כדי שבעל דירה יוכל לבצע בעצמו תיקון ברכוש המשותף ולתבוע החזר כספי:
א. שהיה פגם ברכוש המשותף;
ב. שההוצאות שהוציא היו סבירות בנסיבות הענין;
ג. כי התיקון שנעשה היה מחוייב המציאות;
ד. שהתיקון בוצע ברמה נאותה;
כדי להוכיח את כל התנאים הללו יש להביא לביה"מ מומחים שיאשרו קיומו של כל אחד מהתנאים. ולכן, רק במקרים נדירים יסכים המפקח לפסוק החזר הוצאות לבעל דירה שביצע בעצמו תיקון ברכוש המשותף.
.
21-11-2006 04:04:00
ע ת
התשובה היא בכל זאת כן לשתי השאלות
בפסה"ד הזה לא נקבעה הלכה שמוכרחים לפנות לערכאה, אלא ביהמ"ש אמר שזו הדרך המועדפת, והשאיר גם פתח למתן סעד למי שהחליט לתקן על דעת עצמו. לשם כך צויינו 4 הקריטריונים האלה, שייבחנו בדיעבד.
חוץ מזה- במקרה של ברטה רוס היה ועד, אך במקרה הזה אין ועד ואין למי לבוא בדרישה, ולא הגיוני שבכל תיקון דחוף יאלץ מישהו לפנות לבימ"ש על מנת לתקן.
21-11-2006 13:27:00
דינה אייזן
מה שלא הגיוני אצלך – הגיוני מאוד אצל המפקח !
וכאשר משהו לא נראה לך, אתה מייד מתנתק מהעובדות – ועובר להגזמות.
והיכן המעבר להגזמה ? בדבריך אלה: "ולא הגיוני שבכל תיקון דחוף יאלץ מישהו לפנות לבימ"ש על מנת לתקן".
אז, השאלה לא דנה כלל ועיקר בעניין פשוט שמחמת דחיפותו יכול כל בעל דירה ליטול לידיו את החוק ולעשות דין לעצמו ברכוש המשותף.
מדובר בתיקון יקר מאוד של הגג, שמחייב את הסכמתם המוקדמת של כל דיירי הבניין – אם אין ועד בית.
וכך קובע המפקח בעמוד 7 לפסק דינו, במקרה דומה, שבו לא היה ועד בית – ציטוט:
"אולם למרות כל האמור לעיל, לא יעלה על הדעת שבעל דירה כלשהו יעשה דין לעצמו ויוציא הוצאה כספית נכבדה בסך של 31,000 ש"ח מבלי שיקבל תחילה הסכמה של נציגות הבית המשותף ו/או של כל בעלי הדירות לשם תיקון הרכוש המשותף. וכי יעלה על הדעת שבעלי הדירות יסכימו בדיעבד לשלם לתובע את חלקם בהוצאה הזו מבלי שהיו שותפים מלאים לכל התהליך מתחילתו ועד סופו…"
אז יש לך תשובה לשאלה מה עושים כשאין ועד בית. או שמקבלים הסכמת כל הדיירים, או, פונים למפקח למנות ועד בית כדי שיתקן את הגג.
.
21-11-2006 18:05:00
ע ת
אז המפקח טעה
כדי לתקן גג לא צריך מדעיקרא לקבל את הסכמת כל בעלי הדירות או את הסכמת הועד- זה תיקון הכרחי ודחוף, ממש כמו צינור שמתפוצץ, למרות שמדובר על סכום משמעותי, ואם מישהו עלול להיפגע מזה באופן קונקרטי ואין מי שיטפל קמה לו הזכות בצוק העיתים לתקן את זה לבד. אח"כ ביהמ"ש יבחן בניחותא אם הפעולה היתה מוצדקת או לא.
ובכלל, ממתי המפקח קובע הלכות?
22-11-2006 13:48:00
Esther Green
המשפחה הגישה ערעור ובסוף קיבלה את הכסף
לגבי המקרה הנידון בקישור שהוספת, נודע לי שהמשפחה זכתה בערעור וקיבלה את הכסף שהם ביקשו, אבל אין לי פרטים מדויקים ואין לי מספר תיק או קישור לפסק הדין. חבל שהקישור באינטרנט לא מדווח על מה שקרה בהמשך. משרד המשפטים היה צריך לפרסם את כל הסיפור.
22-11-2006 13:52:00
Esther Green
תודה.
לגבי המקרה הנידון בקישור, נודע לי שהמשפחה זכתה בערעור וקיבלה את הכסף שהם ביקשו, אבל אין לי פרטים מדויקים ואין לי מספר תיק או קישור לפסק הדין. חבל שהקישור באינטרנט לא מדווח על מה שקרה בהמשך. משרד המשפטים היה צריך לפרסם את כל הסיפור.
האם זה עולה כסף אם נבקש מהמפקח למנות ועד?
22-11-2006 14:51:00
דינה אייזן
את צודקת
מצאתי את פסק הדין של בית המשפט המחוזי בערעור:
.
22-11-2006 15:12:00
דינה אייזן
זה לא עולה כסף לבקש מהמפקח למנות ועד בית
ראי בקישור הזה, בסעיף "בקשה למנות נציגות ומינוי נציגות – פטור":