תזונה סינית ופנג שואי

הקשר בין פנג שואי לתזונה סינית נוצר דרך המושגים הבסיסיים – צ'י, יין יאנג וחמשת האלמנטים. מושגים אלו פותחו על מנת להבין את מקומו והתפתחותו של האדם ביקום הסובב אותו ויחסיו עם הטבע, תנועות האנרגיה ביקום, והשפעת עונות השנה והאקלימים על חייו ועל מערכות גופו.

התזונה הסינית היא ענף בתוך הרפואה הסינית וחלק ממכלול שלם של שיטות שמטרתם לשלוט ולכוון את הצ'י בצורה ההרמונית ביותר, על מנת שהאדם יהיה בריא וחזק ומערכות גופו יפעלו בהרמוניה ביניהם ועם שינויי הטבע.

הספר הקדום ביותר העוסק ברפואה סינית ואקופונקטורה נקרא: ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב – Nei Ching . בספר זה התחילו להתפתח טכניקות טיפוליות סיניות וניתן ללמוד ממנו רבות על הלך הרוח הסיני בזמנים ההם, ועל הקשר בין המיקום הפיסי של האדם לבין תזונתו ובריאותו.

"הכל מגיע מהמזרח, זהו מקום הלידה והצמיחה, דגים ומלח נוצרים באוקיינוסים שבמזרח.
תזונת האנשים המתגוררים באזורים אלה מורכבת בעיקר ממלח ודגים. אכילת דגים גורמת ליובש וצימאון וצריכת המלח פוגעת בדם, על כן, לאנשים אלה גוון עור כהה והם אינם מצייתים לחוקי האדם ותורת המוסר. המחלות הנפוצות יהיו כיבים ובעיות עור שמקורם במזרח".

"מתכות ואבנים טובות מקורם במערב, הבתים בנויים מאבן והטבע מביא שפע של תבואה, האנשים גרים בערים. הרוח הרבה, איכות הקרקע והמים עוזרים להם להיות חזקים. יש להם מזון בריא ועל כן הם פוריים ומשגשגים. גופם חזק אך מחלותיהם הם מחלות פנימיות ומחלות נפש, עקב הצטברות
רעלים".

"הצפון הוא מרחב הררי עם רוחות קרות, שלג ומזג אוויר לא יציב. תושבי המקום צורכים הרבה מוצרי חלב. הקור גורם למחלות רבות בהם ניתן לטפל באמצעות חום".

החום והמלאות של הדרום הופך את החיים למלאים וטובים. יש מים רבים ולחות. אנשי הדרום אוהבים מזון חמוץ. לכן המחלות השכיחות הן נימול והתכווצות שרירים".

"על כל הדברים להפגש במרכז. מרכז סין הינו מישור רחב ופורה. אנשי המרכז חזקים ומפיקים סוגי מזון מגוונים. אזור זה לח והאנשים סובלים משיתוקים, חום וצמרמורות, במחלות אלה חייבים לטפל באמצעות
טכניקות נשימה, פעילות גופנית ועיסוי".

אנו יכולים ללמוד רבות מטקסטים אלה, חוסר איזון או צריכה אינטנסיבית של טעם או סוג מזון אחד, גורם מחלות רבות וחוסר איזון. התזונה הסינית היא אינדיבידואלית ומותאמת לכל אחד על פי צרכיו.
באופן כללי ניתן לומר שהשאיפה במצב איזון היא לשלב בין כל חמשת הטעמים, היין והיאנג (קר / חם)
התזונה מורכבת ממאכלים רבים, לכל אלמנט יש טעם ואקלים מייצג.

הרעיון הפשוט הוא לעבוד עם מעגל היצירה והשליטה בחמשת האלמנטים.
אלמנט עץ – טעם חמוץ, האקלים רוח.
אלמנט אש – טעם מר, האקלים חום.
אלמנט אדמה – טעם מתוק, האקלים לח.
אלמנט מתכת – טעם חריף, האקלים יבש.
אלמנט מים – טעם מלוח, האקלים קור.

מאכלים מתוקים (אדמה) מוסיפים צ'י ולחות, אבל צריכה מוגזמת מהם יוצרת ליחה וחום. מאכלים מרים (אש) מנקים ומרוקנים אבל צריכה מוגזמת מהם מבזבזת צ'י ולחות. מאכלים מתובלים (מתכת) מפעילים ומפזרים את הצ'י והדם, צריכה מוגזמת גורמת לדילולם. מאכלים מלוחים (מים) מוסיפים לדם ותמצית, צריכה מוגזמת מהם תגרום לקיבעונם. מאכלים חמוצים (עץ) מחזקים את האיברים הפנימיים והעצבים, צריכה מוגזמת מהם תגרום לעוויתות וכאב.

כאשר אדם מעדיף טעם מסויים או סולד מטעם אחר זה מצביע לנו על בעיה באלמנט לו שייך הטעם. לדוגמא: חוסר באלמנט האדמה (טחול) גורם לעייפות רבה, כבדות ופיזור דעת.

כולנו מכירים את הצורך למשהו מתוק המתעורר לאחר ארוחה דשנה, בניסיון להפעיל את הצ'י כדי שיזרום שוב. זו תזונה לקויה.

בעולם המערבי, רוב האנשים המקפידים במזונם בודקים את ערכו של המזון על פי כמות הויטמינים, המינרלים, החלבונים, הפחמימות והשומנים שהוא מכיל. ישנם "מחמירים" האוכלים אוכל אורגני, שאינו
מרוסס ואין בו תוספות מלאכותיות, וישנם אנשים האוכלים על פי סוג הדם שלהם.

הגישה הסינית היא אינדיבידואלית, ולפיכך נדרש איבחון מדוקדק ופרטני, המייחס חשיבות רבה למיקומו הפיסי של האדם והאקלים בו הוא חי. איבחון זה כולל את חמשת האלמנטים, והיין והיאנג.

חשוב לקבוע מהם החוסרים או העודפים באלמנטים ומהם הקשרים המשובשים בין האלמנטים, הגורמים לשיבוש דפוסי החיים של האדם ולהתפתחותם של מחלות.

כל מי שעוסק בפנג שואי יודע שחיזוק אלמנט אחד על חשבון אלמנט אחר, עלול לגרום לתפקוד טוב יותר של האלמנט לתקופה מסוימת, אך משהעבודה אינה נעשית ביסודיות זה עלול להשפיע לרעה לאחר
תקופת מה. על מנת לאבחן את האדם הפנג שואי משתמש בטכניקות שאפילו ברפואה הסינית הן מצרך נדיר – האסטרולוגיה הסינית. דרך ארבעת עמודי הגורל (Four Pillars Of Destiny) ניתן לאבחן
את האדם ואת האלמנטים העיקריים השולטים בו.

מערכת היחסים בין האלמנטים הללו קובעת את המבנה האנרגטי של האדם, תכונות אישיותו, הפוטנציאל הטמון בו ומחכה למימוש, חוזקו האנרגטי, ושיוכו לטיפוס יין או יאנג. כשם שאנו פועלים לתיקוני פנג שואי בבית, על פי העודף או החוסר באלמנטים, אנו יכולים להמליץ לאדם על תזונה שתתאים לו,
פעילות גופנית )למשל: טכניקות נשימה לבעיות באלמנט מתכת, או פעילות אירובית לבעיות באלמנט העץ(. אנו יכולים לראות את הקשרים ההדוקים בין התזונה, האישיות, האדם והבית ; כל אלה מובילים אותנו להכרה שהסינים חשבו עליה לפני אלפי שנים. האדם הוא מיקרוקוסמוס של היקום המקיף אותו וכל שעליו לעשות הוא להדריך את הצ'י בכל הטכניקות הקיימות, על מנת להוביל את עצמו להרמוניה מודעות ואיזון – זו תמצית הטאואיזם.

כהשלכה לתזונה סינית ניתן לומר שאלמנט האדמה הוא אלמנט מרכזי בחמשת האלמנטים ואחראי על יציבותה של מערכת העיכול. שיבוש בתפקוד האלמנט הזה יכול לגרום להתמוטטות המערכת כולה.
הטחול, השייך לאלמנט האדמה, פועל כתחנת כח והופך את המזון לאנרגיה – צ'י. בת הזוג של הטחול היא הקיבה, המפרקת את המזון ויש לה נטייה להגיע למצב של חום. במצב זה של חוסר איזון אנו ממהרים לצרוך מזונות קרים כמו גלידה ושתיה קרה ובכך אנו יוצרים איזון מדומה. הבעיה היא שמזון קר
פוגע בטחול, וגלידה במקרה זה, גורמת לחות. קור ולחות מצטברים בטחול ומשבשים את תפקוד אלמנט האדמה. כשזה קורה הכבד (אלמנט עץ) תוסס, ואנו חשים עייפות וכבדות ומנסים לעורר את עצמנו בעזרת קפה, שוקולד ואלכוהול. מזונות אלה שהם מרים ומחממים, ממריצים את הכבד (עץ) והלב (אש) ויוצרים תחושה זמנית של זרימת צ'י. אם הקור גובר תפקוד הטחול קורס והדבר גורם לעייפות, לשילשולים, להתקררות ולבצקות. נוצר מעגל קסמים שבו נצרוך עוד ועוד קפה, מזון מתוק ואלכוהול על מנת לחמם את הגוף. הקיבה תתחמם עוד יותר וחימום זה יגרום לייבוש הלחות בגוף.
הפגיעה היא בלב (אש), בכליות (מים) ובכבד (עץ). מצב זה עלול לגרום לתופעות של עירעור הנפש, בעיות שינה וחרדות.

במצב כזה לא נוכל לצרוך עוד מזון מחמם (מאכלים מתוקים, סוכר, תמרים, מזון מטוגן וצלוי), אך גם לא מזון מקרר (פירות עסיסיים, ירקות טריים, טופו, בננות, אוכל קר). הפתרון המתבקש הוא מזון מאיכות ניטרלית, שלא יחמם מדי ולא יקרר מדי (בטטה, קטניות, זרעים, מזון אפוי או מוקפץ קלות). אם לא ננהג
כך זה יביא לתת פעילות של אלמנט האדמה ולסימפטום הנפוץ – עליה במשקל. תזונה נכונה, שמחזקת צ'י, פעילות גופנית, וטיפולי גוף (להניע צ'י) הם פיתרון הולם. צום ממושך, או לסירוגין, פוגע באיזון הצ'י בגוף וגורם בטווח הארוך לחולשת המערכת.

יועץ פנג שואי שיוזמן לביתו של איש זה ישמע את תלונותיו על חוסר אנרגיה, עייפות, חוסר מוטיבציה ויוזמה. הפיתוי הוא לחזק את אלמנט העץ המכניס תנועה, יוזמה ודינמיקה לחיים. הפתרון הוא לשקם
ראשית את האדמה הפגועה ורק אח"כ להניע מחדש את המערכת מאלמנט העץ.

מה נכון לאכול
העקרון החשוב ביותר הוא לאכול בתבונה, לעולם לא להעמיס על הגוף ולאכול "עד הסוף". תמיד להשאיר מקום, שפירושו להשאיר מקום לצ'י על מנת לפרק את המזון.
עיקרון סיני חשוב אומר: "אכול בבוקר כמו מלך, בצהרים כמו נסיך ובערב כמו עני".
ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר. הסיבה פשוטה, על פי הגישה הסינית השעות בהן אנרגיית הקיבה מוגברת ביותר הן 00: 9 – 00: 7 בבוקר. פירוש הדבר שבשעות אלה נמצאת בקיבה כמות הצ'י הרבה ביותר וכדאי שהיא תופנה לעיכול ויצירת צ'י מספקת לפעילות אותו יום. דבר נוסף הוא שבשעות 00: 9 – 00: 7 בערב, נמצאת בקיבה רמת הצ'י הנמוכה ביותר הגורמת לעיכול חלש, לכן אלו שעות המוקדשות לעבודת הנפש ולא לעיכול.

צריך לזכור שבתפיסה הסינית פעילות גופנית או מנטאלית צורכת אותה כמות אנרגיה. המלאי מוגבל ולכן צריך לחלק את השימוש באנרגיה בצורה נבונה. אדם אשר עסוק באכילה לאורך כל היום מקדיש את
הצ'י שלו לפירוק ועיכול מזון, ויש לו פחות אנרגיה לעסוק בהתפתחות, מחשבה ויצירה. כמעט בכל טיפול סיני יקבל האדם תוספים של צמחי מרפא סיניים. שוב, המחשבה אינה מכוונת לחוסרים של ויטמינים או מינרלים, אלא לאיבחון האדם ואיתור שיבוש דפוסי האנרגיה אצלו. על מדף הרוקח הסיני נחים בצינצנות קליפות עצים, פרחים, זרעים, שורשים וחלקי חיות. כל אלה ידועים ומתועדים כמחממים או מקררים,
כפותחי חסימות, מחזקים את אלמנט המים או האש וכו'. אלה אמורים לתרום לבריאותו של האדם וחיוניותו, להוות מעין תוספים לתזונתו אך גם לשמש ככלי טיפולי למגוון רחב של מחלות.
בטקסט טאואיסטי עתיק הנקרא עשר השאלות נשאל וון וואנג קי על ידי המלך איזה מחסור גורם לצבע עור הפנים של האדם להיות מחוספס, כהה, חסר ברק וחולני? תשובתו היתה: אם אתה חפץ בעור
בהיר, התבונן בזחל. האופן שבו אוכל הזחל קשור ישירות ליין ויאנג. כשהזחל ניזון מירק גופו מקבל צבע ירוק, כשלמזון שהוא אוכל יש צבע צהוב, גופו הופך צהוב. התפריט שאתה אוכל גורם לשינוי הצבע.
עליך לאכול יין, עליך לעמוד מול השמש והירח ולקלוט את האורות החיוניים שלהם. עליך לאכול אגוזי ארז ואורן ולשתות את החלב של החיות המסוגלות לרוץ, לאכול את התוצרת של ציפורים מעופפות.
כך תוכל להדוף את הזיקנה ולהרגיש חזק וחיוני".

הסינים אינם מאמינים בדיאטות. הם מאמינים בתזונה נכונה המותאמת לכל פרט על פי הצורך. בדרך כלל ללא הגבלת כמות אלא על פי הגדרת המזון. התיחסות כזו דורשת איבחון וידע ברפואה סינית,
ולהלן אנו מציעים מספר עקרונות כלליים: על מנת להוסיף לחות יש לצרוך מזון מתוק וחמוץ.
על מנת לפזר לחות יש לצרוך מזון מר ומלוח.
על מנת לחזק צ'י יש לצרוך מזון עמילני ומתוק.
על מנת לפזר צ'י תקוע יש לצרוך מזון חריף, מר ומלוח.
על מנת לחזק דם יש לצרוך מזון חמוץ מתוק.
על מנת לפזר דם יש לצרוך מזון חריף וחמוץ.

דיאטות מערביות כמו דיאטת מלפפונים או כל המצאה אחרת שהיא חד צדדית ואינה משלבת סוגי מזון שונים, טעמים שונים וטמפרטורה נכונה, פוגעות ביכולת הגוף לייצר צ'י ולשמור על איזון בין האברים
הפנימיים. ברוב הפעמים אנשים חוזרים למשקל העודף שלהם תוך זמן קצר. נושא הטמפרטורה של האוכל חשוב ומדובר גם על הטמפרטורה של המזון וגם על האיכות המחממת / מקררת
(יאנג או יין). אוכלי השניצלים הקפואים המחממים את מזונם במיקרוגל צריכים לדעת שלמיקרוגל אין את איכות אלמנט האש. מבחינה אנרגטית מזון שחומם במיקרוגל נחשב קר יחסית למזון שנצלה על גחלים
או בתנור. קינמון נחשב יאנג וחם יחסית למנטה, בדיוק כמו שתמרים הם מחממים – יאנג לעומת בננות ותפוחים שהם מקררים – יין. בכל עונה בשנה על האדם להתאים את תזונתו לאקלים השורר בחוץ
למצב היין והיאנג, ולאיכות הצ'י השולטת באותה תקופה בשנה.

צריך לזכור שמתחילת דרכם עסקו הסינים בכפייתיות בכל הנושאים הקשורים באריכות ימים ומציאת הנוסחה לחיי נצח, לכן הנושא של שמירה על בריאות ותזונה נכונה שווה באותה מידה להתפתחות
הרוחנית שלהם. מה שהוביל את קו מחשבתם הוא הדרכת הצ'י מתוך מחשבה מודעת. כל הנושא של שיפור הבריאות בטווח הקצר לא עניין אותם הם נטו מטבעם לצפות תהליכים מאוחרים ולהתכונן אליהם.
על האדם לשמור על בריאותו ועל האיזון בתוכו כל הזמן. כשאתה חולה והולך לרופא דומה הדבר לחפירת באר ברגע שאתה מרגיש צמא.

שירות אישי לוועדי בתים - איתור בעלי מקצוע

המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות.
מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ 

    כתבות נוספות:

    wlv5jszgrqbu0jjnrmmv
    למה עדיף לי לבחור בסוויטה עם בריכה פרטית
    מה זו סוויטה בכלל? ומה ההבדל בין סוויטה לצימר? ולמה כותבים לי סוויטה בפרסומת, וכשאני
    in
    מה כולל בכלל ביטוח צד ג' ולמה הוא לא פחות חשוב מביטוח חובה?
    הרבה פעמים שמתייחסים לביטוח רכב, מסתכלים בעיקר על ביטוח חובה שבעל הרכב חייב לרכוש ועל
    חנות מותגים (1)
    חנות מותגים אונליין
    המציאות הדיגיטלית המתקדמת שאנו חיים בה כיום, חוללה מהפכה של ממש בתחום הקניות. בעוד שעבר
    תמונה 2
    הסרת שיער בלייזר במרכז הטיפולים מור בראל
    לא משנה אם אתם גבר או אישה, כיום טיפולי הסרת שיער בלייזר הוא תחום שגם
    line
    את השופינג הזה לא תרצו לפספס!
    מרגישים את החג באוויר? פסח מתקרב ואתם בטח כבר בשיא התכנונים על כל מה שקשור
    שכנות טובה בבית המשותף
    גרים בבית משותף? 7 כללי הזהב שישמרו על שכנות טובה בבית המשותף שלכם
    מחקרים בתחום איכות החיים מראים כי מה שקובע את איכות החיים שלנו, בסופו של דבר,
    home
    איך אפשר לעבוד בבית ולא מהבית
    עובדים מהבית? אתם בטח מכירים מקרוב את הבעייתיות של עבודה מהבית. לצד הנוחות הרבה, אתם
    storage
    10 טיפים לשירותי אחסון חפצים
    עוברים למגורים זמניים במקום קטן יותר? יש לכם חפצים או רהיטים שאין לכם כרגע מקום

    שירות אישי לוועדי בתים!
    איתור בעלי מקצוע

    המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ

    המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ:

      ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לניהול ועד בית אשר יהפוך את ניהול הבית המשותף לחוויה מהנה ופשוטה ויחסוך לך זמן רב ועלויות בתחזוקת הבניין!

      ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לשיפוץ בניינים אשר יחסוך לך אלפי שקלים בשיפוץ בניין המגורים!

      קטגוריות עסקים

      אדריכלות
      איטום גגות
      אינטרקום
      אינסטלציה
      ארונות מתכת
      בדק בית
      ביטוח ועד בית
      בישום בניין
      גביית ועד בית
      גגות סולאריים לייצור חשמל
      גז
      גינון ועיצוב גינות
      גנרטורים
      דלתות כניסה לבניין
      דפיברילטור
      הדברה
      הנדימן
      הרחקת יונים
      התחדשות עירונית
      חברות ניהול בתים משותפים
      חברות ניקיון בתים משותפים
      חיטוי מאגרי מים
      חשמל
      כיבוי אש
      מיגון תא מעלית
      מימון תביעות משפטיות
      מכולות אוטומטיות
      מנעולן
      מעליות
      מערכות אזעקה / מצלמות
      מערכות סולאריות
      משאבות מים
      סימוני חניות
      עורכי דין / נוטוריונים
      עיצוב לובי וחדר מדרגות
      עמדות טעינה חשמליות
      פוליש
      פיקוח ובניה
      צביעת חדרי מדרגות
      קבלני שיפוצים לבתים משותפים
      קונסטרוקטור
      שיפוץ מבנים
      שיפוצים בסנפלינג
      שערים ומחסומים
      תיבות דואר

      וועדי בתים ודיירים

      הצטרפו עכשיו לקבוצת הפייסבוק הגדולה בישראל הנותנת מענה לבעיות הדיור בבית המשותף!!!

      להצטרפות לחצו על התמונה או על הכפתור ושלחו בקשת הצטרפות בדף הקבוצה

      דילוג לתוכן