באסיפת הדיירים האחרונה אצלנו בבנין הוחלט על שיפוץ כללי בבנין. בין היתר הוחלט כי יודבקו רצפות חדשות על גבי הקיימות.
האם השיפוץ הזה מהוה שינוי של המצב הנתון (מזערי אמנם) של מפלס הקומה לעומת מפלס הדירות ובנוסף רציתי לשאול מהו הרוב הדרוש על מנת לאשר שינוי שכזה ?
אני מצרף גם תשובה רחבה יותר משאלה אחרת שדי דומה לשלך:
שיפוץ הקיים (שכידוע מספיק רוב רגיל באסיפת דיירים כדי להעביר אותו כמחייב), אינו בהכרח העתקה של מצב קיים, סיוד מול סיוד, אריח מסוג מסויים באותו אריח רק חדש וכד´.
השנים שחולפות לעיתים גם לא מאפשרות למצוא רפליקה של אותם חומרים או מוצרים ישנים ואין גם הכרח בכך.
בית רגיל אינו בית לשימור.
לכן יש המון פסיקה והערות של מפקחים ברוח גמישה יחסית לגבי חומרים שונים או אפילו החלפה ושדרוג במסגרת שיפוץ משמר. זה נתפס כאפשרי אבל…
הכל תלוי בנסיבות…
למשל אם הבדל המחיר אינו משמעותי בין האלטרנטיבה המשמרת במדוייק לבין הגירסה המשפרת ניתן לאשר פריט שונה כזה או אחר.
או כאשר מדובר ברכיב משדרג אחד מתוך שיפוץ רחב היקף גם אז יש נטיה להכיר בכך. כך למשל בבית בו נתתי יעוץ לאחרונה בוצע שיפוץ מקיף. הקבלן שנבחר הציע במקום טיח חיצוני ושפריץ דומה למצב הקודם – אריחי שיש יפים בעלות שולית נוספת. זה היה לא משמעותי לגביו כי השיפוץ היה מקיף וגדול.
נסיבה רלבנטית חוץ ממחיר והיקף השיפוץ יכולה להיות מידת התמיכה בשדרוג. לא דין הסכמה של כל בעלי הדירות למעט אחד, כדין הסכמה על חודו של קול באסיפת דיירים דלת נוכחות.
תשובה יותר מדוייקת מזו לא תוכל למצוא משום שאין נוסחא מתמטית לכל מקרה, משום שהגבול מעט מטושטש ומפני שיש הבדל בגישת מפקחים.
2. הפרש הגובה עלול להוות מכשול שיגרם למעידה ולתביעות נזיקין נגד ועד הבית.
3. הפרש הגובה ייצור מצב שכל פעם שישטפו את חדר המדרגות המים יחדרו לתוך הדירות שנמצאות במפלס נמוך יותר. ואם יש מעלית – דלת המעלית לא תוכל להיפתח.
4. כיוון שלא מדובר בשינוי פנימי בדירה, יתכן שיש צורך בהיתר בניה, במיוחד לעניין הפרש הגובה. התקן קובע שבריצוף של רצפה הפרש הגובה המירבי המותר בין שני אריחים הוא 1 מ"מ.