אשמח ואודה להתיחסותך לשאלה הבאה:
הנכון כי אין משלמים על מרפסות פתוחות ועד בית ?
ואם כן, איזה מרפסת פתוחה פטורה:
א. מרפסת בלתי מקורה .
ב. מרפסת מקורה חלקית.
ג. מרפסת מקורה (ללא 3,2 קירות ) .
אודה לתשובתך.
בקישור שלהלן יש את כל השרשרת :
ראשית שאלתך אינה מנוסחת במדויק משום שאת וודאי יודעת שאין דרך אחת לחלוקת תשלום דמי הועד. בגדול שתי הדרכים הן או לפי תקנון מוסכם או בהעדרו לפי תקנון מצוי, קרי החוק (ובפרט נוכח תיקון 26 קרי שטח רצפת דירה מול שטח רצפתן של יתר הדירות ללא הצמדות כבעבר).
בתקנון מוסכם מותר לכתוב ולהסכים על כל הסדר ובלבד שאין בו קיפוח ועושק מיעוט.
כשאני מכין תקנונים מוסכמים הנוהג שלי במשך שנים (אלא אם כן הלקוח, קבלן או דיירים, מבקשים אחרת) הוא לקבוע, בדיוק כמו שקובעים בתשריט, שמרפסות מקורות הן חלק משטח רצפת דירה בניגוד למרפסות פתוחות שאינן חלק משטח רצפת דירה.
זה אגב מוציא את מרפסות הפנטהוזים (הפתוחות) מחישוב לענין דמי ועד.
לגבי הויכוח הנפוץ בענין פרגולה – פרגולה אינה תקרה ואין לה קירות צד ולכן זה עדיין מרפסת פתוחה. כנ"ל לגבי קירוי חלקי שנפוץ בבתים חדשים (קומה כן, קומה לא, או זיגזוג אחר).
כלומר בעיני אין כל מיני סוגי מרפסות פתוחות כפי שאת מנסה להציג אלא רק מרפסת פתוחה או מרפסת מקורה. הראשונה אינה חלק משטח רצפת דירה. השניה כן.
הרי שתיהן מרפסות לכל דבר .
ואם המחוקק פטר ממיסי ועד את האחת מדוע שלא יפטרו את האחרת ? הרי אין דרים במרפסות.
אודה לתשובתך.
אגב ההגיון שעמד בזמנו (לפני דורות) בפני המחוקק כאשר מצא לנכון לפטור מרפסות (פתוחות) מתשלום דמי ועד היה שכאילו שטח כזה אינו מוסיף לעלויות האחזקה.
ברור שההגיון הזה נתון לויכוח והוא אינו יותר מדי משכנע.
אני מסכים איתך שלענין נטל הוצאות תחזוקת הבית אין הבדל או אין הרבה הבדל בין מרפסת מקורה לפתוחה.
אבל לא תמיד ההגיון קובע.
כאשר עורכים תקנון מוסכם ניתן לקבוע הסדרים הגיוניים יותר אבל גם אז יהיו כאלה שתהיינה להם השגות והגיון אחר. אין לזה סוף.
כך הבין קריו, דינה ועוד.
אינני רוצה להתיחס בשלב זה לתקנון כל שהוא. מדובר על הבנת החוק. עקרון החוק.
האם זה הובן נכון על ידינו ?
כלומר המפקח קובע כאן באופן ברור כי מרפסות פתוחות גם מקורות למחצה הן מרפסות הפטורות מועד בית.
מה אתה האומר לגבי זה ?
אודה לתשובתך בכן או לא.
כתבתי את עמדתי בצורה ברורה. כתבתי בין היתר שיש אבחנה בין מרפסת מקורה לפתוחה, והנה את שוב משתמשת כלאחר יד במונח "מרפסת פתוחה מקורה". באותה נשימה.
אבל זה או – או.
אין לי מה להוסיף מעבר לכך.