בנושא התקנת דוד שמש סעיף 59א´ בעמוד 226 סעיף ב´ כתוב "בעל דירה בבית משותף שגגו אינו מספיק למספר דודי המש כמספר הדירות בבית לא יהיה רשאי להתקין דוד שמש כאמור בסעיף קטן א " וכו´
מה הדין בבניין בן 22 קומות בן 12 שנה בו הקבלן מלכתחילה שם לכל 3 דירות הגג דודי שמש וקולטי שמש (וגם מזגנים שלהם) על הגג שהינו כעת לפי הרשום בטאבו רכוש משותף .
רק לפני שנתיים נעשה הרישום בטאבו לדירות.
הגג אינו מספיק אפילו לפחות משליש לבעלי הדירות לשים שם קולטי שמש וכו´
נשאלת השאלה האם כעת אחרי 12 שנים שהדבר התגלה יכול הוועד על פי החוק הנ"ל לבקש מבעלי דירות הגג לפנות את הקולטים מהגג (בהנחה שלא נתקבל אישור מכל בעלי הדירות בזמנו להתקנה ולא נתקבלה תעודה בחתימת מהנדס כאמור בסעיף ג´ וכו´ שאלה נוספת היכן אמורה להיות התעודה הזאת עם הקבל שם את הדודים על הגג.)
או שמאחר והקבלן התקין אז החוק לא תופס
תיקים דומים שהיו בטיפולי הוכרעו בסופו של דבר ע"י חוות דעת מומחה שקבע בין היתר כמה דו"ש ניתן להתקין. יש שיטות להגדלת שטח כגון הגבהות תיקניות שמאפשרות מס´ גדול יותר. אני לא אומר שבהכרח בכל גג תמיד ימצא מקום לכולם. אכן יש בתים רבים במדינה בהם יש דו"ש משותפים למספר דירות וכד´.
אין ספק שאצלכם צריך גם לעשות קצת ארכיאולוגיה בתיק הבית ולפשפש ולראות בדיוק החל משלב ההיתר מה נעשה ומה אולי נעשה בחריגה מהמותר. גם לכך כדאי להעזר באיש מקצוע.
1)אולי לא הבהרתי את עצמי מספיק אודה לך אם תוכל לעיין שוב בעיון במה שכתבתי ושאלתי
2)האם עצם העובדה שהדיירים קבלו את הדודים על הגג כבר מהקבלן עם הבניין אזי החוק כפי שכתבו בספרך בנושא התקנת דוד שמש סעיף 59א´ בעמוד 226 סעיף ב´ לא חל עליהם.
3)ואם גם במצב זה החוק חל עליהם כך שגם כעת אחרי 12 שנה נתן לבקש מהם לפנות את הדודים מהגג שאמרו רק לפני שנתים נרשמו הדירות בטאבו.
4) שלא תהיינה אי הבנות אין ויכוח כי לא נתן לשים על הגג קולטי שמש לכל דיירי הבניין בשום מצב אגב לכל דייר יש כמבובן דוד במפרסת שירות ששם הקבלן אך ללא קולטי שמש והוא אינו יכול להינות בקיץ ובימים שמשיים בחורף ממים חמים חינם שלא לדבר על כך שהיום שטח הגגות הוא משאב יקר שיש חברות שמציאות התקנות קולטי שמש לספק חשמל ולמכור אותו לחברת החשמל
5)מכובדי כשאתה משיב "לעשות קצת ארכיאולוגיה בתיק הבית ולפשפש ולראות בדיוק החל משלב ההיתר מה נעשה ומה אולי נעשה בחריגה מהמותר" מה הכוונה בתיק הבית מה זה תיק הבית !? והיכן הוא נמצא !?
ממש לא ירדתי לפרטים ואין כאן שלאה פרטנית כלל אלא נהפוך הוא עקרונית ומבירור קצר שעשיתי מתברר שזה קורה בהרבה בנינים
אז הנה השאלה העקרונית
(אגב בפורום אני דווקא רואה ויאמר לזכותך כי במקרים רבים ביותר שואלים אותך שאלות מורכבות ולא כלליות והינך משיב להם )
בנושא התקנת דוד שמש בספרך המצויין בסעיף 59א´ בעמוד 226 סעיף ב´ כתוב "בעל דירה בבית משותף שגגו אינו מספיק למספר דודי המש כמספר הדירות בבית לא יהיה רשאי להתקין דוד שמש כאמור בסעיף קטן א " וכו´
שאלתי האם מאוד עקרונית האם סעיף זה הנ"ל בחוק תקף גם למקרה שהקבלן עצמו הוא זה שהתקין את דודי השמש והקולטים על הגג לדירות וכך הבית נמסר כאשר כבר על הגג מותקנים הקולטים והדודים לדירות הגג
כעת לאחר 12 שנה כאשר הוועד וכמה דיירים שנודע להם על כך ונודע להם החוק מתנגדים ומבקשים שהדודים והקולטים יפונו מהגג. (וכאמור התמלא התנאי שבאופן חד משמעי הגג אינו מספיק לכל הדירות אפילו לפחות משליש אינו מספיק ) האם גם כאן החוק הנ"ל תופס ונתן לעקוף אותו
|N@|
לעניין זה ראה את הפיסקה האחרונה במאמר זה:
2. כפי שהומלץ לך כבר, עליך לבדוק את מסמכי הרכישה שאמורים להיות אצלך, כרוכש דירה בבניין.
3. כמוכן הומלץ לך לבדוק את מסמכי הבניין. את היתר הבנייה שניתן מהרשות המקומית אתה אמור למצוא בארכיון אגף הבנייה [טכני] ברשות המקומית.
אגב, במסמכים אלו לא תמצא בהכרח היתר מהנדס ספציפית לדודים. אבל אולי תמצא התייחסות כל שהיא לנושא.
4. בכל מקרה זה עניין של כלל בעלי הדירות ולא של הוועד.
תודה על תשובתך אודה לך על הבהרות הסברים למושגים שונים שהשתמשת בהם
1) מסמכי רכישה- הבנין כבר בן 13 כאשר כבר הוחלפו מספר ידיים אני לא יד ראשונה אצל מי בדיוק נתן לראות את מסמכי (הרכישה לאף דייר אין) ומה אמור להיות בהם.
2) מסמכי הבנין –מושג שני רשמת מה הם מסמכי הבנין והיכן נתן למצוא אותם ומה אמור להיות בהם .
3) היתר הבניה- דווקא פו הסברת שנמצא ברשות שרשמת שנמצא בארכיון הבניה ומצד שני רשמת שלא ברור כלל שתהיינה שם התייחסויות
לגופו של עניין הערה חשובה כפי רשמתי בעבר רישום בטאבו נעשה רק בשנתיים האחרונות. בטאבו בפירוש רשום שהגג הינו רכוש משותף ואין זכר בסרטוטים לדודים לא סביר שמי שקונה דירה נדרשת ממנו מהלך לא סביר של עליה לגג ועוד גג עליון עם סולם פתוח תהליך העלייה לשם די מסוכן כדי לבדוק שאין שם כלום לכן יש סרטוטים בטאבו ורשום בתרשים בבנין מה יש ועל הגג אין זכר לדודים
. בהקשר ללינק היפה ששלחת למאמר העיר כי יש לדעת לאיזה הקשר מדובר אולם ברור לך שאנשים שקונים דירות לאחר הרישום בטאבו מסתמכים על הרישום בטאבו והוא הקובע . אחרת אין סוף לדבר וכל דבר שמוגדר רכוש משותף אנשים יכולים להשתלט עליו ולומר היית צריך לבדוק . ועל כן גם כאשר הקבלן שם בעצמו את דודי השמש על הגג יש עילה חוקית לכאורה לאותם דיירים שקנו את הדירות לאחר הרישום בטאבו שאין בו שכר לדודים על הרכוש המשותף לבקש לפנות אותם .
|M@|
הדוודים אינם אמורים להופיע בתשריט.
מאידך אם הקבלן מיקם אותם שם בתהליך הבנייה ואף בעל דירה לא מחה על כך ואתה קנית את הדירה ומצאת אותה מתאימה לך כפי שהיא(!!) מה לך כי תלין עכשיו????
אני מרגיש שאתה סתם מייגע אותנו בהליכה סחור סחור למסקנה שאתה מנסה לקבוע מראש.
את שלי אמרתי.
אתה רוצה לצאת להרפתקה משפטית על בסיס חוק שעוסק בדבר אחר? שיבוסם לך!
מה שטוב שפורום הזה שהכל כתוב ולא נתן אחר כך לומר אמרתי ככה אמרתי אחרת
אתה למעשה השבת שהחוק אינו מתייחס למצב שהקבלן שם דודים על הגג .
"אם הקבלן מיקם אותם שם בתהליך הבנייה ואף בעל דירה לא מחה על כך ואתה קנית את הדירה ומצאת אותה מתאימה לך כפי שהיא(!!) מה לך כי תלין עכשיו????"
"אני מרגיש שאתה סתם מייגע אותנו בהליכה סחור סחור למסקנה שאתה מנסה לקבוע מראש.
את שלי אמרתי.
אתה רוצה לצאת להרפתקה משפטית על בסיס חוק שעוסק בדבר אחר? שיבוסם לך!"
לעומתך עו"ד שחל המלומד והמומחה ושכתב כבר מספר ספרים בנושא השיב שונה לגמרי ממך בדיוק על אותה השאלה
הנה תשובתו של עו"ד שחל המלומד
"תודה רבה על המחמאות.
תיקים דומים שהיו בטיפולי הוכרעו בסופו של דבר ע"י חוות דעת מומחה שקבע בין היתר כמה דו"ש ניתן להתקין. יש שיטות להגדלת שטח כגון הגבהות תיקניות שמאפשרות מס´ גדול יותר. אני לא אומר שבהכרח בכל גג תמיד ימצא מקום לכולם. אכן יש בתים רבים במדינה בהם יש דו"ש משותפים למספר דירות וכד´.
אין ספק שאצלכם צריך גם לעשות קצת ארכיאולוגיה בתיק הבית ולפשפש ולראות בדיוק החל משלב ההיתר מה נעשה ומה אולי נעשה בחריגה מהמותר. גם לכך כדאי להעזר באיש מקצוע"
כפי רואה עו"ד שחל בשונה ממך לא כותב שהחוק לא חל מאחר והקבל התקין את הדודים וכו´ והוא גם לא רואה כך הרפתקה משפטית כלשונך המזלזלת והמתנשאת
כך יוצא או שעו"ד שחל המומחה בתחום והמלומד טועה או שאתה טועה . מה גרוע יותר אניח לך לשפוט.
יש לי הערכה די ברורה מי צודק אבל אשאיר זאת לעצמי.
|N@|
2.מי שקונה דירה לא אמור אולי לעלות ל"גג העליון",אבל טוב יעשה,אם יבדוק את תיק הבנין(בעירייה,לא בטאבו) ויראה את היתרי הבניה.ישנן כיום רשויות מקומיות שמעלות את תיקי הבנינים לאינטרנט,וגם אם לא,יש קבלת קהל במשרדי הועדה המקומית לתכנון ולבניה(משרדים אלה בד"כ אינם נמצאים על הגג העליון של הבנין שבו הם ממוקמים |m@| ).
3.בבנין שבו 22 קומות ממילא אין צורך במקום על הגג לדוודים לכל הדירות,כי דוד שמש בבנין כזה על הגג יועיל לדירות בקומות הנמוכות כמו כוסות רוח למת.