סדרה זו של שתי כתבות בנושא רעידת אדמה בישראל מספקת לנו מידע על מהי בכלל רעידת אדמה וכיצד כדאי לנהוג במצבים של רעידת אדמה חזקה בישראל, וכמו כן כיצד להיערך מבעוד מועד למקרה של רעידת אדמה חזקה בישראל.
הרבה יותר קל לנו לחשוב ולומר 'לנו זה לא יקרה'.
האמת היא שבאמת – לנו זה לא יקרה! אבל… אם זה כבר קרה והרס ופגע בכל כך הרבה ארצות גדולות שגם בהן חשבו שזה לא יקרה, כדאי שלפחות נהיה מודעים לאפשרות ונדע מה לעשות במקרה וחלילה תפגע בישראל רעידת אדמה גדולה.
להכין את הבניין
כדאי שתבדקו האם המבנה בו אתם מתגוררים עונה על דרישות התקן הישראלי לעמידות מבנים ברעידות אדמה (ת"י 413).
תמ"א 38 היא תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה והיא קובעת מסגרת סטטוטורית המאפשרת קבלת היתרי בניה לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה.
להכין את הבית
חלק גדול מהפגיעות בזמן רעידת אמה נגרמות כתוצאה מקריסה של מדפים וחפצים כבדים או משברי זכוכיות, שריפות ודליפות גז. ולכן אנחנו מציעים לכם כבר עכשיו, לכל מקרה שלא יהיה (וגם כי זה תמיד טוב) – 1. לחזק ולעגן ספריות, טלוויזיות ומדפים. 2. לתמוך היטב ולעגן דודי שמש וחימום, בלוני גז, מזגנים ומדחסים. 3. לאחסן חומרים רעילים ודליקים במקום נעול הרחק ממקורות חום. 4. להניח חפצים כבדים במקומות נמוכים.
להכין ציוד חירום
כדאי להכין מבעוד מועד ציוד חירום אשר יהיה במקום נגיש כמו למשל המרחב המוגן. בציוד החירום כדאי שיהיו: 1. מים ומזון – לפחות 4 ליטר מים לאדם וכן מזון משומר במלאי מספיק. כדאי לרענן את המוצרים מדי פעם על מנת שלא יפוג תוקפם (אלו מוצרים אשר משתמשים בהם בכל מקרה ולכן מדי פעם החליפו את המוצרים אשר קניתם בקניות השבועיות באלו המאוחסנים ואחסנו את החדשים.
2. ציוד חיוני – כגון פנס ורדיו המופעלים על סוללות, סוללות, משקפיים חלופיים, ציוד לתינוקות, מעט כסף מזומן וכמובן ערכת עזרה ראשונה.
3. מסמכים חשובים – צילומים של מסמכים רפואיים חשובים, מסמכי זיהוי, מסמכים אישיים ומסמכים פיננסיים חשובים – כל אלו שמרו במקום אחר מחוץ לבית (ניתן גם באופן אלקטרוני) – כדי שיהיו לגיבוי.
להכין את המשפחה
ישנם כמה דברים בסיסיים אשר ניתן לעשות עם המשפחה כאשר הכל בסדר, על מנת שבמידה וחלילה תהיה רעידת אדמה – נהיה כבר קצת יותר מתורגלים ונדע מה לעשות: 1. בחרו מקום בטוח בבית ובסביבת העבודה אליו תגיעו במידה ותהיה רעידת אדמה (ממ"ד, חדר מדרגות בבית קומות, שטח פתוח בבית צמוד קרקע ועוד).
2. הראו לכל בני המשפחה היכן נמצאים ברזי הגז והמים הראשיים וכן מפסקי החשמל הראשיים ותרגלו עמם סגירה שלהם במידה ותהיה רעידת אדמה חזקה.
3. קבעו מקום מוסכם באזור פתוח בו תיפגשו במקרה של רעידת אדמה חזקה. כמו כן החליטו מראש על איש קשר מחוץ למשפחה אשר אליו תפנו במקרה של חוסר תקשורת במשפחה, על מנת שהוא יוכל לסייע לכם לאתר אחד את השני.
4. בצעו תרגולים משפחתיים מדי פעם בפעם על מנת שתזכרו במקרה ל רעידת אדמה כיצד לפעול.
לבטח את הבית ותכולתו
כדאי מאוד שנבדוק מבעוד מועד שיש לנו ביטוח מתאים – על הבית ועל תכולתו. במקרה, חלילה, של רעידת אדמה חזקה – הבית ותכולתו יכולים להינזק בצורה משמעותית. מעבר להכנה שלנו ושל בני ביתינו להגן על חיי הנפש, חשוב גם לדאוג לרכוש עצמו. אחרי שנשרוד את רעידת האדמה החזקה, יהיה חשוב לנו מאוד שיהיה לנו הביטוח המתאים – ביטוח רעידת אדמה – שיעזור לנו לשקם את הנזקים. אז בדקו שיש לכם ביטוח מתאים – על הבית ועל תכולתו, ושלא נצטרך לעולם להשתמש בו! (אבל אם כן… שיהיה לנו אותו).
לסיכום
את רעידת האדמה איננו יכולים למנוע, אך רצוי שנדע כיצד להיערך מבעוד מועד למקרה של רעידת אדמה חזקה בישראל וכיצד להכין את המבנה ואת המשפחה.
כתבה זו מלווה בכתבה נוספת אשר מספקת מידע כיצד לפעול במקרה של רעידת אדמה חזקה בישראל – חשוב וכדאי לקרוא ולהתכונן, לכל מקרה שלא יהיה, למרות שכמו שכבר אמרנו בהתחלה – לנו זה לא יקרה!
לחצו כאן ל חברות ביטוח ועד בית מומלצות באינדקס וועדי הבתים של הפורטל