השבוע אחד מחבריי בעבודה סיפר לי שבניין בן 15 קומות שהוא גר, יום אחד פשוט התנפץ/התרסק מעקה הזכוכית של מרפסת שבקומה ה7 בבניין. כמובן שבסופו של דבר זה נחת למטה ומפחיד לחשוב מה היה קורה אילו…
שאלתי היא האם קיימת תקנה ו/או חוק המחייב בדיקת המעקות אחד לתקופה ? ואם כן אשמח לדעת מהו החוק, כיצד לניתן לאכוף אותו ..
תודה מראש על עזרתכם
תקן 1142 שהינו תקן רשמי ומחייב, בגליון תיקון ממרץ 2010 מגדיר את סוג הזכוכית במעקה כזכוכית בטיחות רבודה, עם עובי מינימלי של 10 מ"מ. אסור להשתמש בזכוכית מחוסמת לא רבודה. בתקן 1099 מצוין שאין לזגג מעקה כאשר השמשה אחוזה בצידה התחתון בלבד.
זכוכית רבודה: היא למעשה זכוכית רב שכבתית המכונה גם טריפלקס (על שם שלושת השכבות), העשויה משתי שכבות של זכוכית המודבקות בינהן באמצעות חומר פלסטי (P.V.B), תכונה זו גורמת לזכוכית זו להסדק ולרסיסים הנוצרים עקב הניפוץ להשאר דבוקים לחומר הפלסטי הכולא אותם ומונע את פיזורם.
עם זאת, חוזקה של זכוכית רבודה זהה לחוזק זכוכית רגילה. אמנם היא בטיחותית יותר לשימוש ולא תשבר לרסיסים בעת פגיעה בה, אולם היא מושפעת ביתר קלות ממכות מזדמנות.
בברכה
עו"ד אייל פלטק – מנהל הפורום
1. יש לבדוק מה גיל המבנה או מעקה הזכוכית.
2. אני הייתי מזמין בדיקת מעבדה מוסמכת לבדוק את שאר מעקה הזכוכית באותה דירה בה מעקה הזכוכית התנפץ או בדיקה בשאר הדירות בהן הותקן מעקה זהה וזאת כדי לוודא :
א. מהו הכשל במעקה ?
ב. האם מעקה הזכוכית הותקן בהתאם לתקן ?
ג. האם שאר המעקה בסיכון להתנפצות ?
ד. האם הכשל הינו כשל מבני או כשל שנבע כתוצאה מהפעלת לחץ פתאומי על המעקה ?
3. בכל מקרה האחריות לבדיקה חלה על בעל המעקה בייחוד לאור העובדה כי קיים כשל ידוע במעקה הזכוכית.
ייתכן וניתן לערב את יצרן הזכוכית/מעקה, את מרכיב הזכוכית/מעקה ואת קבלן המבנה, אך כאמור, יש לענות על השאלות שלעיל כדי להמשיך ולייעץ.
רק לאחר מענה על שאלות אלו ניתן לבדוק את דרכי המשך הפעולה.
בברכה
עו"ד אייל פלטק