תכנון הגינה חשוב לא פחות מתכנון הבית. יש משמעות למיקום עצים, שיחים, פרחים, שבילים, צינורות המים מיקום מזרקה או בריכת מים, תאורת הגינה ומסלעה. כאשר הצ'י בגינה זורם הצמחים גדלים ומתפתחים היטב, והשפעה זו חודרת לביתך ותורמת לשפע וההצלחה בחייך. מבט על העצים והפרחים בגינתך יכול להצביע על פוטנציאל הגדילה בחייך. בבדיקה עלינו לראות אילו חלקים בגינה נהנים יותר מאזור שמש מואר, על פי העקרונות של היין והיאנג ועל פי חמשת האלמנטים. יש חשיבות עליונה בבחירת צמחים אשר עונים לטעמך, במראם וצבעם. בגינות מציבים פקואה, כאשר הבית נמצא באזור 5, מרכז, והפקואה תוחמת את כל המגרש.
בגינה עובדים מול העקרונות של ארבעת החיות. פניקס בחזית הבית, פתוח, רחב, ללא חסימת עצים ישירה, ויצירת מרחב עד כמה שניתן. לכן, פרחים, שיחים נמוכים, דשא ושבילים מתאימים מאד לצד זה. משמאל הדרקון גבוה. ניתן להשתמש בעצים, עצי פרי, ושיחים גבוהים. מימין נמצא הנמר, נמוך יותר מהדרקון. שיחים נמוכים, תבלינים, פרחים ודשא אפשריים. הצד האחורי של הבית צריך להיות אזור מוגן, ותחום, כדאי לתת ביטחון ויציבות לבית, ולמנוע מצב של ערעור תחושת הביטחון ליושבי הבית לכן לא מומלץ לשים בריכות שחיה ומאגרי מים בחלק זה.
מסלעה כאשר רוצים להציב מסלעה בחזית הבית, כדאי לשקול זאת היטב. מסלעה אפשרית בתנאי שאיננה חוסמת את מרחב הכניסה לבית, ואת כניסת הצ'י אליו. סלעים המפוזרים בגינה פחות בעייתיים, אם הם מסודרים לאורך זרימה תואם. יש הטוענים כי הם יביאו יציבות לבית. באופן מסורתי סלעים מתאימים יותר לצד הדרום מערבי של הבית, אזור אדמה יאנג. בכל מקרה על הסלעים להיות מעוגלים, ללא פינות חדות.
מים מים בפנג שואי מייצגים כסף והצלחה כלכלית ומשתמשים בהם על מנת לעודד תחומים אלה להופיע בחיינו. השימוש במזרקה בחזית הבית פופולארי מאד למטרה זו. לא כדאי להשתמש ביותר מידי מים, שימוש יתר פועל הפוך, פוגע בתפקוד האלמנט ובך. מקור מים אחר כמו מפל, בריכת דגים, וצמחי מים אפשרית בתנאי שהיא נקייה והמים זורמים באיטיות, כדאי להתקין משאבה ופילטר, ולמנוע מהמים לעמוד. מים עומדים גורמים חסימה, ובריחת שפע וכסף. כאשר בונים בריכת מים בגינה יש לדאוג שלא תהיה אליה גישה לילדים קטנים. תאורה בתוך בריכת מים שכיחה מאד, אך היא גורמת לקונפליקט של אש ומים, ויש להמנע מכך. באופן מסורתי מיקום טוב למים הוא בצפון, במזרח ובדרום מזרח. עלפי תיאורית ארבעת החיות אין לשים בריכות שחיה ומים מאחורי בית, זה פוגע ביציבות ובתחושת הביטחון של יושבי הבית, סימפטומים של פחדים, בעיות זיכרון, מחלות כליה ופרקים עלולות להופיע. מים צריכים לזרום לאורך חזית הבית, מים מייצגים כסף לכן רצוי שיזרמו בכיוון זה. מים שזורמים מהבית והלאה גורמים לבריחתו. על המים לזרום מימין לשמאל כאשר דלת הכניסה ממוקמתדרום מערב, צפון מערב, דרום מזרח, וצפון מזרח. על המים לזרום משמאל לימין כאשר דלת הכניסה ממוקמת בדרום, צפון, מזרח ומערב. נקודת היציאה ממנה יוצאים המים חשובה ביותר והכיוון אליה היא פונה משמעותי וקובע את העוצמה ואיכות אלמנט המים ממנה יהנה הבית. כל כיוון של דלת כניסה ראשית (יש 24 כאלה), קובע כיוון יציאה אחר למים.
חומות, גדרות ושערי כניסה על חומה בגינה לא להיות קרובה מידי לבית, ובוודאי לא גבוהה ממנו, זה חוסם את הזרימה החופשית של הצ'י בגינה ובבית, ומפר את האיזון. צ'י חסום מביא מזל רע בפנג שואי. חומה אם פינות וקצוות חדים, ברזלים וגדרות תיל, הופכת את הבית לכלא, והחיים בכלא כמו שידוע, קשים. כדאי לזכור שחזית הבית צריכה להיות פתוחה, לכן חומות גבוהות ודאי לא מומלצות, והשימוש בגדר או צמחים עדיף. ניתן לצבוע גדרות, שולחנות ספסלים ופרגולות בצבע התואם את הכיוון על פי האזור בו הם נמצאים, על פי חמשת האלמנטים: צפון עד מזרח – שחור, כחול, עץ טבעי. צפון עד מערב – לבן, אפור, כסף, עץ טבעי. דרום עד מערב – אדום, סגול, טרקוטה, עץ טבעי. דרום עד מזרח – ירוק, כחול בהיר, עץ טבעי. מבחינת צורות, כדאי לזכור: אלמנט עץ – מלבני. אלמנט אש – פירמידה, משולש. אלמנט אדמה – ריבוע. אלמנט מתכת – עיגול. אלמנט מים – גלי. גודל שער הכניסה לבית צריך להיות פרופורציונאלי לבית, ועליו להפתח פנימה ולא החוצה. על השער להפתח בקלות. ככל שהמרחק המשער לבית גדול, זרימת הצ'י נכונה ומאוזנת יותר.
צמחים ועצים לצמחים ישנה השפעה רבה בפנג שואי, בתנאי כמובן שהם מטופחים ומטופלים. כאשר מציבים פקואה לגינה ולבית, הגינה מתחלקת לשמונה אזורים, כל אזור מייצג צבע וצורה, ולכן ניתן להתאים את סוגי הצמחים, לכל אזור: צפון – לבן, כסף, שחור, כחול. דרום – ירוק, כחול בהיר, אדום, ורוד, סגול, בורדו. צפון מזרח, דרום מערב – חום, צהוב, כתום, סגול, ורוד, אדום, בורדו. מזרח ודרום מזרח – ירוק, כחול, תכלת, שחור. מערב וצפון מערב – צהוב, כתום, חום, לבן, כסף. צמחים מומלצים בפנג שואי: תבלינים על כל סוגיהם, נרקיסים, לילי, במבוק, כריסנטמיה, לוטוס, יסמין, מגנוליה, קמומיל, וורדים. צמחים שאינם רצויים: קקטוסים, צמחים בעלי עלים מחודדים, צמחים רעילים, צמחים מעוררי אלרגיה. עצים ושיחים יכולים לתרום להרמוניה וחזות הבית. הם בעלי עוצמה, מאחדים, ומעניקים לבית יסוד יציב, רעננות וחזות יפה. העוצמה שלהם בלתי תלויה במבנה הבית, הם יכולים להוסיף או לגרוע ועל כן יש לשתול אותם לאחר מחשבה. באופן כללי צריך להקפיד על גיזום, דישון והשקיה התורמים לבריאות העצים והצמחים בגינת הבית, ולבריאותכם שלכם. צמחים המטפסים על קירות הבית אינם רצויים. הם בולמים את תנועת האנרגיה, "חונקים" את הבית ועלולים לפגוע בבריאות דייריו.
|
|
העץ הצומח בצד הבית במיקום משופר לעומת הדוגמא הקודמת, אך כדאי להקפיד, שלא יהיה קרוב מידי לקיר הבית. |
עץ הצומח מול כניסת הבית, בולם את כניסת האנרגיה אליו. רצוי להימנע ממצב זה ולהשאיר את מרחב הכניסה לבית פתוח. |
|
|
שורת העצים מאחורי הבית, תומכת היטב בצד הצב שלו ומעניקה תמיכה ויציבות לבית. |
מצד הכביש. הסמוך אליו, ומהווה פתרון מצוין להפרעות העץ בצד הבית חוצץ בין הבית לבין הכביש. |
המאמר באדיבות: רן בן אלי, ran@fengshui.co.il – יועץ פנג שואי לבתים ועסקים אתר הפנג שואי