נשיאת הוצאות הרכוש המשותף

אנו נמנים עם נציגי הוועד בבית משותף חדש לחלוטין.
ידוע לי כי ע"פ החוק הנשיאה בהוצאות הכרוכות באחזקת הבית המשותף נחלקת בהתאם לחלקה של כל דירה ברכוש המשותף? שאלתי היא – מה קורה במצב בו כלל הדיירים מסכימים כי הנטל יחולק שווה בשווה (גם בעלי הדירות הקטנות)? וזאת למעט דייר אחד בלבד המתנגד לכך ?
מהי הפרוצדורה לשינוי/הוספת סעיף לעניין זה לתקנון המצוי ועריכת תקנון מוסכם? האם נדרשת הסכמה בכתב של כל הדיירים (למעט אותו דייר הנ"ל) לשם עריכת תקנון מוסכם ורישומו בטאבו?
10-11-2004 00:43:00
444 444
תשלום לפי שטח

הדייר שמתנגד ישלם לפי חלקו ברכוש המשותף. לא ניתן לכפות עליו תשלום שווה – זה מנוגד לחוק.
בני נתיב – חץ ניהול בתים משותפים
14-11-2004 19:07:00
עפר שחל
תשובה

וישי היקר שלום

ובכן כדי לשנות את התקנון די לכם בקבלת הסכמה של בעלי הדירות אשר להם שני שליש מהרכוש המשותף. כלומר הדייר הבודד במקרה זה אינו יכול למנוע את השינוי והוא יהיה חייב בו כמו כולם.

15-11-2004 20:14:00
רון שטיין
לא ברור לי איך זה אפשרי

סעיף 62 א לחוק המקרקעין קובע כי "בעלי דירות רשאים לערוך תקנון ולשנות את הוראותיו ברוב של בעלי דירות ששני שלישים של הרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, אולם אין לקבוע או לשנות בתקנון זכויות של בעלי דירות או להטיל עליהם חובות או תשלומים מסוג או בשיעור שלא פורשו בחוק אלא בהסכמתם".
אני מבין מכאן שללא הסכמתו של אותו דייר אי אפשר לשנות את התקנון כך שיוטל עליו לשלם מסי ועד בית בשיעור הגבוה ממה שהיה משלם לפי החוק (דהיינו לפי חלקו ברכוש המשותף).
האם אני טועה?

16-11-2004 16:33:00
עפר שחל
זה אפשרי בהחלט

אתה טועה ורבים טועים ובאמת הניסוח של החוק אינו מספיק ברור והוא עלול להטעות.
אסביר:
הסיפא של ס´ 62 הנ"ל אכן מבקשת להגביל את יכולתם של חלק מהדיירים (אותו שני שליש וכו´) לבצע שינוי תקנון בעניינים שלא נמצאים בחוק וזה הגיוני.
הכוונה היא לדברים חדשים כגון למשל הוצאה כספית לשיפור והשבחת הבית – אבל בעניין דמי ועד והשיטות השונות לחלוקתו – הרי שהחוק כן עוסק בכך ולכן הסיפא לא חלה.
אם נושא הוצאות אחזקת הבית לא היה בחוק לא ניתן היה להכניסו לתקנון אלא בדרך של קבלת הסכמת כל הדיירים עד האחרון שבהם, אולם מאחר והנושא כן נמצא בחוק – הרי שאפשר להסתפק ברוב הרגיל לשינוי תקנון (שגם הוא רוב מיוחד) ואין צורך בהסכמה כוללת.
זאת ועוד: המחוקק קובע במפורש בסעיף הוצאות האחזקה (כמו גם בנושאים אחרים כגון מעלית ועוד) שהדיירים רשאים בתקנון לשנות את ההסדר הקבוע בחוק. ושינוי תקנון – הינו באמצעות אותו רוב של שני שליש.
16-11-2004 20:04:00
444 444
תשלום לפי שטח

אינך טועה. לדעתי הפרשנות של עורך הדין לא תעמוד במיבחן מישפטי. החוק קובע תשלום לפי שטח וכך גם היה בבניין הנדון. לבוא ולכפות שינוי על דייר שקנה דירה ושילם במשך שנים הוצאות שוטפות לפי שטח, – זה נוגד גם את השכל הישר. מעניין גם לשמוע מה הנימוק של הדיירים לשינוי ? מדוע לא ממשיכים לגבות כמו בעבר ? האם חל שינוי מהותי במיבנה ההוצאות, שינוי שמטה לכאורה את הכף לצורת חלוקה שיוויונית ?
16-11-2004 20:10:00
444 444
תשלום לפי שטח – תיקון

תיקון – התיחסותי לבניין ותיק, לא חדש כבמיקרה זה.
17-11-2004 01:53:00
דן שחל
כיצד יש לפרש את תקנה 62 לגבי שכר לועד?

האם לפי סעיף 62 ניתן לשנות את התקנון ברוב של שני שליש כך שלחבר ועד יוענק שכר, שהרי החוק כן מתייחס לעניין השכר לחבר ועד וקובע כי המפקח על הבתים המשותפים רשאי לקבוע שכר לחבר ועד ?
17-11-2004 15:00:00
רון שטיין
תודה על תשובתך, האם ידועים לך פסקי דין

שתומכים בפרשנות שהצגת?
18-11-2004 17:03:00
עפר שחל
זהוי לשון החוק ואין פרשנות אחרת

במקרה הזה אין מדובר בפרשנות אלא בלשון החוק כפשוטה, ולכן אין צורך בפיסקי דין שמאשרים את החוק ובוודאי שאין פסיקה שסותרת את החוק.
לשון החוק בעניין ספציפי זה הגם שאינה מנוסחת לטעמי בצורה הטובה ביותר, אינה משתמעת לשתי פנים בהקשר לסוגיית שיטת חלוקת דמי הועד ושינוי חלוקה זו בתקנון.

כאן אין ולא יכולה להיות דיעה אחרת שמתיישבת עם לשון החוק, כלומר לא ניתן לטעון שכדי לשנות את שיטת חלוקת דמי הועד בין דיירים נזקקים להסכמת כל דייר ודייר – זוהי עמדה שמנוגדת חזיתית ללשון החוק (חוץ מזה שהיא גם אינה הגיונית בעליל).
זאת בהבדל למשל מסוגייה כגון שכר לחברי ועד או חיוב דיירים בתשלום הוצאות משפטיות שנאלץ ועד בית לשלם כנגד תביעה שהוגשה נגדו – סוגיות שהן מעט יותר מורכבות וניתנות אולי למספר פרשנויות מלשון החוק.

18-11-2004 17:08:00
עפר שחל
שכר לחברי ועד דורש הסכמה של כל דייר

נדרשתי לא פעם לסוגייה מעניינת זו ואם "תדפדף" אחורה בפורום זה תמצא בהרחבה את עמדתי ונימוקיה.
בתמצית – בעניין זה צריך הסכמה מאת כל הדיירים משום שאין החוק קובע שכר לחברי ועד. להיפך: החוק קובע רק מקרה ספציפי אחד בו ישולם לועד שכר וזאת במקרה של ועד ממונה ע"י המפקח.
ומכלל הן אתה שומע לאו.
ועד "רגיל" הוא ועד בהתנדבות, הוא אינו מקבל שכר גם לא בדמות הנחה או פטור מתשלום דמי ועד אלא אם כן כל הדיירים נתנו הסכמתם לכך.
18-11-2004 17:10:00
עפר שחל
תחושת הצדק לחוד ולשון החוק לחוד

לא צריך נימוק ולא צריך שכל ישר. צריך פשוט רוב מספיק לשינוי התקנון.
18-11-2004 20:16:00
רון שטיין
תודה על תגובתך המפורטת

לא נותר לי אלא לקבל את דבריך בדבר הבנת החוק.
עם זאת אני לא מסכים עם דעתך שעמדתי "אינה הגיונית בעליל" היות ולפי שיטה זאת בבנין שבו לדירות "רגילות" יש שני שליש מהרכוש המשותף יכולים בעליהן לקפח את המעוט, למשל בהחלטה שפנטהאוזים ישלמו פי שלש מהשאר או שדירות קטנות ישלמו כמו גדולות…

19-11-2004 00:04:00
444 444
לא כדאי להיות כל כך פסקני – קביעת דמי ועד שווים

הנושא לא חד משמעי ואני מניח שאפשר יהיה למצוא גם חוות דעת מישפטית שונה. הגישה המובילה היא שטח הדירה כך כתוב בחוק ולכן צריך נימוק טוב ושכל ישר כדי לשנותו בתקנון ולא כל החלטת רוב היא מקודשת. יש לציין שאיננו מכירים את כל העובדות ולא שמענו את טענות הדייר המתנגד להחלטת הרוב. יתרה מזו – כשמגיעים לבית המשפט יש הפתעות – ראו את פסק הדין האחרון שבו הרחיבו השופטים את המינוח "איש ואישה" בחוק הירושה, גם לזוג גברים שחיו כידועים בציבור. אז, וישי – מה טענותיו של הדייר המתנגד ??
19-11-2004 10:34:00
דני ישראל
אבל החוק מדבר גם על "שיעור"

שלום רב,
הבנתי מתשובתך כי היות וסוג התשלום (דמי הועד) מופיע בחוק הרי ההסתייגות בסעיף 62 א אינה חלה אם רוצים לשנות את החלוקה.
אבל החוק מדבר גם על "שיעור" התשלום ("……או להטיל עליהם חובות או תשלומים מסוג או בשיעור שלא פורשו בחוק ").
האם שינוי חלוקת דמי הועד אינו מהוה שינוי בשיעור התשלום?
21-11-2004 15:44:00
עפר שחל
כדאי לעיתים להשלים גם עם תשובה משפטית שאינה נוחה

בדרך כלל אתה צודק, לגבי סוגיות משפטיות.
יש הפתעות, יש יצירתיות, יש פרשנויות שונות.
אולם לא תמיד זהו המצב.
מותר לדיירים בעניין שיטת חישוב ההוצאות, להפעיל את זכותם עפ"י חוק, בהצבעת רוב כדת וכדין – ואני מדגיש רוב ולא הסכמה כללית (כלומר מבלי שהצליחו לשכנע את כולם בצידקתם) – ולקבוע שיטת חישוב שונה מזו שנקובה בחוק.

קבל זאת ברוח טובה ואם היית עוקב אחרי פורום זה ופורומים אחרים שלי היית רואה שאני בדרך כלל לא פסקני ולא נחרץ בסוגיות משפטיות, באמת בגלל שהעולם המשפטי אינו מתמטיקה – אבל כאן הסוגיה היא "מתמטיקה".

שירות אישי לוועדי בתים - איתור בעלי מקצוע

המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות.
מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ 

    דיונים נוספים:

    בבניין קיימים מעל ל-5 דיירים החייבים מיסי ועד, האם ניתן לתבוע את כולם בתביעה אחת או יש לתבוע אינדבידואלי, אם כן כיצד זה ניתן לבצוע...

    הדייר בדירה שמעלי ערך שיפוצים בדירתו שכתוצאה מהם נגרם נזק לצנרת המשותפת, אחת הדירות בבניין הוצפה ונגרם לה נזק רב. האם העובדה שהנזק נגרם לצנרת...

    בבית משותף, הוחלט לפני 20 שנה שכל דירה תשלם סכום זהה לוועד הבית. לפני כשנה הורחבו רוב הדירות. בעלי הדירות שלא הורחבו דורשים לשלם ע"פ...

    שלום, אני מחפש קובץ של "הקם ועד שכונה – למתחילים" האם קיים משהו בסגנון? האם יש מדריך להקמת ועד שכונתי? אני לא יודע לאיפה לפנות...

    מזה כ-10 שנים אני גר בבית משותף (12 דיירים) אשר לא מגודר מכיוון דרום (קיימת אפשרות שהיתה גדר לפני שהגעתי). חלק מהדיירים רוצים לבנות גדר...

    אני גר בבית משותף בו לכל דייר יש חנייה ספציפית פרטית שלא רשומה בטאבו (קומת עמודים), זאת עפי הסכם ישן מאוד בין הדיירים (לפני יותר...

    לעו"ד עפר שחל שלום, אנא ראה את שאלתי ואת תשובת האגודה לתרבות הדיור: השאלה: היכן מעוגנת בחוק זכותו של דייר המשלם מיסי ועד בית, לקבל...

    לעו"ד עפר שחל שלום בכל ארגון, כאשר יש סיבה לחשוב כי ענייני הכספים אינם מתנהלים כשורה עולה שאלת הביקורת. בחינה מעמיקה של דו"ח כספי לא...

    רציתי לדעת האם ישנה דרך חוקית להתנגד לשיפוצי הבית על ידי אביו של ועד הבית תמורת סכומים כפולים מאלה המוצעים על ידי דיירים אחרים או...

    בוקר טוב עו´ד שלח קראתי שכבר דנתם בנושא כאוב זה אך לצערי אני חדשה בפורום לכן אבקש לשאול אותך מה החוק אומר לגבי הכספים שהוועד...

    שירות אישי לוועדי בתים!
    איתור בעלי מקצוע

    המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ

    המוקד לדייר של פורטל בית משותף דואג שבעלי מקצוע הוגנים ומקצועיים יתנו לך שירות. מלא את הטופס או לחץ לשליחת הודעת ווצאפ:

      ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לניהול ועד בית אשר יהפוך את ניהול הבית המשותף לחוויה מהנה ופשוטה ויחסוך לך זמן רב ועלויות בתחזוקת הבניין!

      ועד בית, קבל במתנה את המדריך המלא לשיפוץ בניינים אשר יחסוך לך אלפי שקלים בשיפוץ בניין המגורים!

      קטגוריות עסקים

      אדריכלות
      איטום גגות
      אינטרקום
      אינסטלציה
      ארונות מתכת
      בדק בית
      ביטוח ועד בית
      בישום בניין
      גביית ועד בית
      גגות סולאריים לייצור חשמל
      גז
      גינון ועיצוב גינות
      גנרטורים
      דלתות כניסה לבניין
      דפיברילטור
      הדברה
      הנדימן
      הרחקת יונים
      התחדשות עירונית
      חברות ניהול בתים משותפים
      חברות ניקיון בתים משותפים
      חיטוי מאגרי מים
      חשמל
      כיבוי אש
      מיגון תא מעלית
      מימון תביעות משפטיות
      מכולות אוטומטיות
      מנעולן
      מעליות
      מערכות אזעקה / מצלמות
      מערכות סולאריות
      משאבות מים
      סימוני חניות
      עורכי דין / נוטוריונים
      עיצוב לובי וחדר מדרגות
      עמדות טעינה חשמליות
      פוליש
      פיקוח ובניה
      צביעת חדרי מדרגות
      קבלני שיפוצים לבתים משותפים
      קונסטרוקטור
      שיפוץ מבנים
      שיפוצים בסנפלינג
      שערים ומחסומים
      תיבות דואר

      וועדי בתים ודיירים

      הצטרפו עכשיו לקבוצת הפייסבוק הגדולה בישראל הנותנת מענה לבעיות הדיור בבית המשותף!!!

      להצטרפות לחצו על התמונה או על הכפתור ושלחו בקשת הצטרפות בדף הקבוצה

      דילוג לתוכן