מערכות גילוי וכיבוי אש – תפקידם העיקרי הוא מתן התראה מוקדמת על שריפה ולאפשר מילוט מהיר. כמו כן מערכות אלו אמורות לצמצם ולמנוע נזקי שריפה באמצעות מתזים (ספרינקלרים) המותקנים בתקרה.
המערכות מטפלות במספר שלבים של שריפה: מערכת גילוי אש ועשן שנועדה לאתר שריפות עם היווצרותן, מערכות כיבוי אש שיעודן טיפול בשריפות, ומערכות טיפול באוויר שנועדו לאפשר מילוט אנשים בעת שריפה.
לחצו כאן לרשימת חברות כיבוי אש מומלצות באינדקס ועדי הבתים של הפורטל
להלן מספר סוגי מערכות גילוי וכבוי אש:
1. מתזים (ספרינקלרים) – מערכת צינורות שמקורה בצנרת המים של הבניין ובמקביל למיכל מים חירום – זאת במידה ויש הפסקה ברשת המים העירונית – ולמערכת משאבות לחץ מים. הספרינקלרים מותקנים הן בבניין והן בדירות במקומות אסטרטגיים. בספרינקלרים מותקנים גששים המתריעים ומפעילים את המערכת במקרה של שריפה. למערכת קיימת יחידת התראה למכבי האש ולרמקולים המודיעים על השריפה ועל הפינוי מהמבנה. המתז בנוי כברז המופעל מטמפרטורה בו יש חלק המהווה פקק ו"מוחזק" במקומו ע"י מבחנת זכוכית מלאה בנוזל (או B metal) המתפשט עם עליית החום הסביבתי, אשר בטמפ' שאליו מכויל האלמנט הוא נשבר (או מתפרק במקרה של B metal)הפתח נחשף והמתז מתחיל להתיז מים לסביבה, כזכור המערכת נמצאת בלחץ מים כל הזמן לכן היא מכבה שריפות או לכל הפחות מונעת התפשטותן.
2. כיבוי גז – מערכות אלו מותקנות בעיקר בחדרי מחשבים או ציוד רגיש אחר שכיבוי במים עלול לגרום לכל הציוד שבסביבה הקרובה לצאת מכלל שימוש. מערכת הכיבוי בגז מופעלת על ידי ברז או "נפץ" במיכל הגז אשר מקבל פקודת הזרמה לגז ממערכת גילוי העשן בהצלבה (ז"א הפעלת גילוי עשן ע"י שני גלאים לפחות) למניעת הפעלות שגויות.
3. דלתות חסינות אש / דלתות בטיחות אש – דלתות אלו הן תוספת חשובה למערכות אלו. דלתות אלו נסגרות באופן אוטומטי בקומה שבה פרצה האש מתוך מטרה לא לאפשר לאש להתפשט וכמו כן לאפשר להימלט דרך דלתות אלו. הדלת בנויה ממתכת ומחומרים העמידים בפני אש. לרוב פלדה, גבס (העמיד באש) וורמיקוליט – מינרל בעל יכולת בידוד גבוהה מאוד. היא כוללת שני משטחים מתכתיים משני צידיה וחלל בידוד ביניהם שתפקידו לשמור על צד אחד של הדלת קר יחסית במקרה של אש בצידה השני על מנת שאפשר יהיה לגעת בדלת.
4. פתחים לשחרור עשן – מתבצע בעיקר על ידי פתחים קבועים במבנה או פתיחה אוטומטית במקרה של שריפה. במקרים אחרים קיימות משאבות יניקה המושכות את העשן כלפי מעלה. ניתן לראות זאת כיום ב"מגדלים" החדשים הנבנים חדשות לבקרים.
5. מטף כיבוי אש – מטפי גז או קצף. התקן האחרון מחייב את כל הבתים המשותפים להתקין מטפי כיבוי בין הקומות. יתרונו של המטף הוא בניידותו. ניתן להגיע איתו לכל מקום בבניין או בדירה. חסרונו – כמות מוגבלת של חומר.
6. גלגלון מים – בכל קומה מותקן גלגלון מים ולעיתים אף שניים. בשנתיים האחרונות מכבי האש יצאו עם תקן חדש וניתן לקבלו בכל תחנת כיבוי אש.
לחצו כאן ל חברות כיבוי אש מומלצות לוועדי בתים של הפורטל