קראתי את מאמרך בנושא יחסי עובד מעביד, הוא מצויין,
אולם עדיין נשארתי עם השאלה המרכזית:
איך אני כוועד בית יוצר קשר עם מנקה וגנן בלי שאצטרך
יום אחד לשלם להם פיצויי פיטורין אם אנחנו מפטרים אותם.
אצטט מתוך מאמרך:
"קיומו של חוזה עבודה אינו יסוד הכרחי ביצירתם של יחסי עובד – מעביד.
גם הסכם אשר שולל במפורש את יחסי העובד מעביד אינו בהכרח הסכם בין קבלן למזמין עצמאי."
אז איך בכל זאת עושים זאת?
תודה
זו הדרך הכי הבטוחה לשלול יחסי עובד ומעביד ולקיים יחסי מזמין קבלן עצמאי. כלומר: כאשר מול הועד עומדת חברה – שעוסקת בכ"א או בגינון בבתים משותפים או בנקיון – ונערך הסכם ובו שלילת יחסי עובד ומעביד – אז הכל בסדר.
אם ההתקשרות היא ישירה מול נותן השרות ולא דרך חב´ אזי הסכם הוא הכרחי אבל לא תמיד מספיק. פשוט מפני שגם אם יש הסכם עדיין בוחנים את מהות ההעסקה בפועל ואם ההסכם אינו משקף מצב של יחסי קבלן ומזמין יש סיכון שביה"ד לעבודה יראה ביחסים שנרקמו בפועל יחסי עובד ומעביד למרות מה שנכתב בהסכם.
"12א .(א) לא יועסק עובד של קבלן כוח אדם אצל מעסיק בפועל תקופה העולה על תשעה חודשים רצופים; יראו רציפות בעבודה לענין סעיף זה אפילו חלה בה הפסקה לתקופה שאינה עולה על תשעה חודשים.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי השר, במקרים חריגים, להתיר העסקת עובד אצל מעסיק בפועל תקופה העולה על תשעה חודשים, ובלבד שתקופת ההעסקה הכוללת אצל אותו המעסיק בפועל לא תעלה על חמישה עשר חודשים.
(ג) הועסק עובד כאמור אצל אותו מעסיק בפועל תקופה העולה על תשעה חודשים רצופים או על תקופה נוספת שהוארכה לפי סעיף קטן (ב), ייחשב העובד כעובד המעסיק בפועל, בתום תקופת תשעת החודשים או תקופת ההארכה, לפי הענין."
דרך אגב,לא בטוח שהפחד מפני קיום יחסי עובד מעביד מוצדק,מבחינה כלכלית.על פי רב,העסקת עובד זולה יותר מהתקשרות מול חברה המעסיקה עובדים (הרי החברה צריכה גם היא לשלם לעובדיה שכר ונלוות,צריכה להרוויח וכמובן, יש מס ערך מוסף).
אזי לשכור עובד ולפטרו חוזר חלילה לא
מגן עלי מפני התנערות מטענת יחסיי עובד-מעביד.
לא שכך הייתי עושה, חלילה, אולם הייתי מנסה
לא להגדיל את הוצאות הנציגות על ידי שמירת
קופה עבור פיצויים לבעלי המקצוע.
צריך לחשוב מה עושים, למעט פתרונו של עו"ד שחל,
אני לא רואה איך אפשר לחסוך עלויות ביטוח לאומי ופיצויים.
תודה
חברת ניקיון לא עושה עבודות ניקיון אצלה במשרדים שלה, היא מפנה כוח אדם שלה לניקיון בבניינים של אחרים, ולכן, נחשבת חברת כוח אדם (או קבלן כוח אדם).
על פי ההגדרה בחוק –
"קבלן כוח אדם" – מי שעיסוקו במתן שירותי כוח אדם של עובדיו לשם עבודה אצל זולתו…"
והערה לאילן –
בנוסף, תצטרכו לדאוג לעובדים שלכם גם בתשלומים לקרן פנסיה…
חברת ניקיון (כמו מתחזק) היא ששולחת מנקה,שעובד בפועל במספר אתרים,מזמין השירות פונה לחברה אם ברצונו להחליף את העובד,אם העובד חולה,החברה דואגת למחליף וכו´.לפי גישתך המרחיבה,נניח שיש קבלן בונה ("יזם") וקבלן מבצע של בנין,עובדי הקבלן המבצע ייחשבו לעובדי היזם,שכן הם עובדים בפועל באתר שלו.
מה גם שקבלן כח אדם כהגדרתו בחוק צריך רשיון לכך,אני לא חושב שכל חברת ניקיון/שמירה/מתחזק מחזיקים או צריכים להחזיק ברשיון לקבלנות כח אדם ממשרד התמ"ת.
מה גובה ההפרשה, מישהו יודע אולי?
האם זה 8.33% פיצויים + 5% ביטוח לאומי + 15% קרן פנסיה?
תודה
גם לאחר החקיקה החדשה נותרה בעינה ובחשיבותה האבחנה בין העסקה של קבלן עצמאי לבין התקשרות של מעביד מול עובד שכיר. מכלול השיקולים שצריך ועד בית לשקול כדי להחליט האם להתקשר עם גנן ביחסי עובד ומעביד או להעדיף התקשרות על בסיס מזמין וקבלן עצמאי, שריר וקיים גם לאחר החקיקה החדשה.
אין מדובר רק בזכות להפרשות פנסיה או לשכר מינימום. לא זה ההבדל המרכזי.
מנקודת המבט הצרה של זכויות ששווין בכסף לא בטוח שתמיד העסקת קבלן עצמאי זולה יותר מהעסקת עובד ישירות. לא בעבר ולא כיום.
שיקולים חשובים לא פחות הם למשל היכולת להחליף עובד של קבלן בעובד אחר כאשר לא מרוצים מהראשון וזאת מבלי שהדבר יחשב לפיטורין.
או הזכות לקבל מחליף זמני כאשר הגנן/מנקה/שומר חולה/נעדר.
כמו כן בחוזה מול חברה אתה קובע מפרט מסויים, רמת נקיון או שורת דרישות ועם הדבר מצטרף ליכולת סיום התקשרות גמישה יש בכך כדי להבטיח מתן שרות טוב.
בסה"כ יש יתרונות רבים להעסקה שאינה עובד-מעביד ולאו דווקא משום שהיא זולה יותר (וגם זה לא בהכרח).