דו"חות חניה – מדריך לאזרח עודכן ב-22/09/2004 מדריך לאזרח בענין דו"חות חניה
1. קבלת דרישת תשלום מהעירייה בגין דו"ח חניה, מה לעשות: יש לבדוק האם במועד העבירה המיוחסת הרכב אכן היה שלך. אם לא, ניתן להסב את הדו"ח על שם בעל הרכב החדש, כמו כן יש לבדוק האם נהגת ברכב או מישהו אחר נהג בפועל ברכב בזמן קבלת הדו"ח ולהסב את הדו"ח על שמו/שמה. חובת ההוכחה מוטלת עליך.
2. התיישנות: בהתאם לחוק, על העירייה לשלוח בדואר רשום, בתוך שנה מתאריך ביצוע העבירה המיוחסת, כל דו"ח שהוצא נגדך לכתובתך כפי שהיא רשומה ברשות הרישוי. בנוסף להתיישנות העבירה, הקנס עצמו מתיישן בתוך שלוש שנים ממועד שבו הפך לחלוט (כ-90 יום לאחר שהוא נשלח אליך בדואר רשום). במילים פשוטות, שלוש שנים ושלושה חודשים מהיום שהדו"ח נשלח בדואר רשום, חלה עליו התיישנות ואסור לעירייה לגבות אותו.
3. מה עוצר את מרוץ תקופת ההתיישנות? יש חילוקי דעות אם דרישת תשלום קנס בצורת מכתב תזכורת מטעם הרשות המקומית מהווה פעולה של תחילת ביצוע עונש המתחילה מחדש את מרוץ ההתיישנות בן שלוש השנים, או שנדרשת הרשות המקומית לפעולה אקטיבית של הטלת עיקול או רישום עיקול במשרד הרישוי. בכל מקרה, גם אם הרשות המקומית טוענת כי משלוח הודעות חוזרות על דרישת תשלום הקנס מדי פרקי זמן הקצרים משלוש שנים, מפסיק את מרוץ ההתיישנות, הרי שעל הרשות המקומית חלה חובת הוכחה שאכן שלחה מכתבים "מפסיקי" ההתיישנות. אם העירייה טוענת ששלחה את הודעות הקנס בדואר רשום יש לדרוש ממנה את האישורים המוכיחים כי אכן שלחה את כל הודעות הקנס כנדרש בדין. לא להסתפק בפלטי מחשב אלא לדרוש להראות את האישורים המקוריים המוכיחים שאכן כל הודעות הקנס נשלחו במועד ובדואר רשום.
4. תוספת פיגורים: כפל הקנס בוטל זה מכבר ובמקומו נקבע מנגנון שלפיו אם לא שולם הקנס לאחר 90 יום ממועד קבלת הודעת הקנס, תתווסף עליו תוספת פיגור בשיעור 50% מהקנס או מחלקו שלא שולם. לאחר מכן, בתום כל תקופה של 6 חודשים, תעמוד תוספת הפיגור על 5% נוספים מהקנס או מחלקו. במילים פשוטות, ריבית שנתית קבועה של 10% על הקרן.
5. עיקולים: העירייה רשאית לעקל נכסים של מי שהדו"ח מיוחס לו, אבל לא לעקל רכב של אדם אחר כמן בן-משפחה. העירייה לא רשאית לעקל רכוש או כספים בשווי העולה על סכום החוב. לעירייה מותר לעקל חשבון בנק של חייב או למשוך ממנו את סכום החוב, רק לאחר שוידאה שאכן מדובר בחוב תקף וחוקי ושלחה התראות לחייב ווידאה שאכן קיבל אותן.
6. ביטול קנסות: לתובע העירוני מטעם הרשות יש סמכות לבטל את הקנס או להפחית את תוספות הפיגור על פי חוק. במקרים הבאים יכולה הרשות לבטל דו"חות: 1) הרכב חנה בשל תקלה טכנית. 2) הודעת תשלום הקנס ניתנה לאדם שהוביל חולה קשה למתקן רפואי או ממנו. 3) המבקש לא קיבל את הודעת הקנס (ניתן לקבל הפחתה גם במקרה שהמבקש עצמו התרשל ולא הודיע על שינוי כתובתו לרשות הנוגעת בדבר קרי משרד הפנים). 4) הסיבה לחיוב בתוספת פיגורים יסודה בתקלה של רשויות המדינה (תקלה בעדכון כתובת שנשלחה וכו').
7. האם הרשות המקומית רשאית לגבות מהחייבים הוצאות גביה? עירייה הנוהגת להוסיף לחיוב הוצאות גבייה, עושה זאת שלא על פי חוק. עיריה אינה יכולה לקנוס את הרכבים "החוטאים" לפי כל חיקוק הנראה לה זאת על פי בג"ץ 4445/02 שם נקבע כי מיום שנחקקה הוראה מיוחדת, האוסרת חניה על מדרכה בחוק עזר מיוחד לענייני חניה, לא רשאית הרשות לאכוף את איסור החניה על מדרכה על פי חוק עזר אחר.
(מאמר זה נכתב על סמך מאמרו של יובל קרני במדור "צרכנות" בעתון ידיעות אחרונות 12/9/04) המסמך באדיבות ש.י.ל. – שירותי ייעוץ לאזרח