מקורות המים העיקריים במדינת ישראל הם אקוויפר ההר, אקוויפר החוף, אגם הכנרת, נחלים ומתקני התפלת המים שהוקמו לאורך השנים. המים מסופקים לתושבי המדינה באמצעות שרשרת האספקה של מערך משק המים והשפכים בישראל, והם עוברים בדיקות איכות רבות ובאופן שוטף כדי להבטיח מי שתייה באיכות גבוהה לכל הצרכנים.
משרד הבריאות הוא הגוף האחראי מטעם המדינה לעקוב אחר איכות מי השתייה והוא מבצע בדיקות כימיות ומיקרוביולוגיות לכל אורך שרשרת אספקת המים. כאשר מתגלות תוצאות חריגות, משרד הבריאות דואג לטיפול מהיר ומקצועי במים ובמערכת אספקתם כדי להבטיח מים ראויים לשתייה לכל התושבים, בכל האזורים.
איכות גבוהה של מי הברז בישראל
על פי נתוני משרד הבריאות, איכות מי השתייה במדינת ישראל גבוהים, ולדברי המשרד המים בארץ עוברים בדיקות קפדניות ומטופלים היטב, והם עומדים בכל התקנים המחמירים ביותר. הבטחת איכות המים מבוססת על תקנות בריאות העם (איכותם התברואתית של מי השתייה), התשע"ג-2013, ולדברי משרד הבריאות כדאי לשתות את מי הברז בגלל איכותם הגבוהה.
בתוך כך, רוב תושבי מדינת ישראל חוששים לשתות מים מהברז, בין היתר בגלל ריכוז גבוה של אבנית, כלור, חלודה ומזהמים נוספים במים. בנוסף, המים בישראל הינם מים קשים ולא פעם יש להם גוון עכור, ריח לא נעים וטעם תפל. לכן, רבים מהישראלים מעדיפים להשקיע במתקני ובמערכות סינון וטיהור מים, לדוגמה בר מים תת כיורי המצויד בברז ייעודי המותקן ליד הכיור במטבח או בר מים המותקן על השיש.
מקורות מי השתייה בישראל
כאמור, תושבי ישראל מקבלים את אספקת המים ישירות לברזים בביתם באמצעות שאיבת מי תהום, מים עיליים כמו כנרת ונחלים ומים מותפלים (הים התיכון וים סוף). מקורות המים השונים חשופים למזהמים סביבתיים שונים, לדוגמה מי התהום במאגרים באקוויפר החוף או ההר עשויים להיות חשופים למזהמים תעשייתיים, שפכים, חומרי הדברה ודישון, תוצרי דלק ועוד, והמים העיליים חשופים לזיהומים שמקורם בפעילות עירונית, תעשייתית, חקלאית ותיירותית.
משרד הבריאות דואג לטיפול במים ומפקח על טיבם אך האחריות של המדינה היא עד שעון המים של בניין המגורים, לכן המים עשויים להיות פחות איכותיים וטעימים כאשר הם יוצאים מהברז בבית וזאת בעקבות הצנרת הביתית. אם יש בבניין צנרת ישנה ולא תקינה או שהיא אינה מתוחזקת כראוי, המים עלולים להזדהם בקלות בגלל חשיפה למזהמים שונים כגון: חול, חלודה ומתכות כבדות, שאריות של חומרי בנייה, תרופות, חומרי ניקיון וחיטוי, חיידקים, אבנית ועוד.
לכן, כאשר מעוניינים לשתות מים באיכות גבוהה חייבים לבחור פתרונות מתקדמים לסינון ולטיהור המים. כיום, יש מגוון פתרונות לסינון המים המגיעים לברז הראשי של הבניין, ויש פתרונות נוספים המתאימים לדירות המגורים ולבתים פרטיים, ביניהם בר מים הניצב על השיש, מערכת סינון עם פילטרים שונים וסננים המותקנת בסמוך לשעון המים של הדירה, בר מים תת כיורי , קנקנים עם פילטר לסינון המים ועוד.
מה הסיבות לכך שרוב הישראלים אינם שותים מים מהברז?
הסיבות העיקריות לכך שרוב הישראלים נמנעים משתיית מי ברז הן:
- מים קשים ומלאים במשקע אבנית.
- חשש מזיהומים במי הברז.
- טעם רע.
- ריח לא נעים מהמים.
- בעיות בצנרת המים בבניין הגורמות למים להיות מזוהמים ולא טעימים.
פתרונות יעילים להבטחת איכות המים בבית ובבניין
- בר מים לדירה עם מערכת סינון מתקדמת וטכנולוגיה חדשנית לטיהור המים.
- מערכת בר מים המותקנת מתחת לכיור המטבח, עם ברז ייעודי המותקן על יד הכיור.
- מערכת סינון אוסמוזה הפוכה לבניין או לדירה.
- מיני בר לדירה.