יוצא שדייר אחד (א.) משליט טרור בבית ועושה ככל העולה על רוחו ולכאורה בחסות החוק. לקראת אסיפת הדיירים הוא פונה לבעלי הבתים (המשכירים והמבוגרים שאינם מתעניינים) ומודיע להם שיש אסיפת דיירים. בעלי הבתים מודיעים שזה לא מעניין אותם והוא אומר להם: "אם ככה תתן לי ייפוי כח". בעלי הבתים מבינים שיש להם 2 אפשרויות – או להגיע בעצמם או לתת לא. ייפוי כח ונותנים ייפוי כח.
באסיפה מגיע א. עם ערימה של ייפויי כח ומחליט בעצמו את כל ההחלטות (לא בדיוק לטובת כלל הדיירים) .
הדיירים השכורים בבית שחלקם גרים כאן שנים רבות מעוניינים לקחת חלק בניהול הבית ולתרום לניהולו התקין. א. טוען ובכך הוא צודק, שלדיירים השכורים אין זכות הצבעה וכך המצב מונצח.
עכשיו כשהמצב פחות או יותר ברור, יש לי 2 שאלות:
1. האם ייפויי הכח של א. חוקיים? האם יש דרישות מסויימות לגבי ייפויי כח שכאלה?
2. אנו מנסים להשיג ייפויי כח עבור הדיירים השכורים מבעלי הבתים שלהם, כדי שיוכלו לפעול בשמם ולהוציא את הבניין מהקפאון. האם יש נוסח מומלץ לגבי ייפוי כח שכזה או דברים שכדאי להכליל בו?
תודה מראש מיובל
קצר ולעניין.
בהצלחה.
האמת היא שהמושג והשימוש ב"יפויי כוח" בהקשר של בתים משותפים התפתח בצורה נפרדת ושונה מאוד מאותו מושג, בהקשרים אחרים.
מחוץ לדיני בתים משותפים נוהגים להבחין בין יפוי כוח שניתן לעו"ד לבין יפוי כוח שניתן למי שאינו עו"ד.
במרבית המקרים יפוי כוח רגיל יכול שינתן לעו"ד ולעו"ד בלבד. יפוי כוח שניתן למי שאינו עו"ד, כדי להיות מחייב, צריך להיות נוטריוני.
לעומת זאת השימוש הנהוג והנפוץ ביפוי כוח בתחום הבית המשותף הינו שימוש מאוד מאוד מקל ומאוד בלתי פורמלי. יפויי הכוח לא זו בלבד שאינם נוטריוניים אלא ברובם אינם נחתמים בפני עו"ד.
כמו כן אין טופס או מסמך או נוסח מחייב. קורה שמגישים נייר בלתי קריא ומציגים אותו כיפוי כוח כללי לכל דבר ולכל זמן.
זה עלול להוות פתח לשימוש לרעה ואין להקל בכך ראש.
להלן המלצותי:
1. יפוי כוח חייב לכלול שם מלא ות.ז. של נותן יפוי הכוח ואם עסקינן בבעל דירה שנותן את יפוי הכוח הרי שכל הבעלים חייבים להיות חתומים – נניח דירה בבעלות בני זוג – שניהם יחתמו כמייפי כוח ולא רק אחד מהם.
2. לא לקבל יפוי כוח סתמי אלא לדרוש מראש, שיפוי הכוח יגדיר את היקפו: נניח מייפה את כוחו של X ליצגני באסיפה שתערך ביום כך וכך. אפשרות אחרת וטובה אף יותר היא לרשום ביפוי הכוח בדיוק את הנושאים שעל סדר היום ואשר רק לגביהם ניתן יפוי הכוח.
3. עבודה עוד יותר מסודרת היא לקבל מבעוד מועד במסגרת אסיפת דיירים נוסח אחיד ומסויים של יפוי כוח. זה יהיה הנוסח המחייב לעתיד.
4. עוד המלצה: להחליט על נוהל לפיו יש להציג את יפוי הכוח בטרם הישיבה, נניח יום אחד לפני מועד כינוסה ולא במהלכה. אז ניתן לבדוק מראש את המסמך ותקינותו.