כיום, מוצעים לצרכן דגמים שונים של שואבי אבק לניקוי הבית והסביבה. לפני שאתם רוכשים שואב האבק חברת "מורפי ריצ'רדס" המובילה את תחום שואבי האבק מעניקה מספר עצות חשובות כדי להפוך את הניקיון לקל .
שואב אבק חובט
נקרא כך כיוון שהוא יוצר מעין חבטה על המשטח ומקפיץ את האבק, לשם השאיבה. "החובטים" בנויים בדרך כלל כיחידה אחת ומאופיינים בעמידתם הזקופה.
בתחתית השואב יש גליל עם מברשת מתכווננת שמתאימה את גובה השאיבה לאורך השערות של השטיח. רוב השואבים מגיעים עם מיכל ציקלון ומתאימים לשאיבת שטיחים ורצפות, במיוחד כאשר יש הרבה שטיחים בעלי גובה שיער שונה.
חשוב לשים לב לזווית המקסימאלית של ידית האחיזה – ככל שהזווית גדולה יותר כך יהיה קל יותר לשאוב במקומות הקשים להגעה, כמו למשל מתחת לספות ולמיטות.
מומלץ לא לשאוב בכוח יניקה חזק מדי בשבועות הראשונים של המצאות השטיח בבית.
מעלתם החשובה ביותר היא שהם שואבים בקלות יחסית שערות בעלי חיים שנדבקות לשטיח, מה שבשואב רגיל קשה יחסית.
שואב יונק (ציקלוני)
נקראים כך מכיוון שהם יונקים את האוויר והאבק לתוך מיכל אבק גדול ומתחילים בתהליך של סינון והפרדה שבסופו הלכלוך נשאר בפנים (והאוויר הנקי משתחרר לחופשי).
השואבים בעלי כושר יניקה גבוה אשר ניתן לווסתו ע"י שימוש בפיות שאיבה שונות. אל גוף השואב מחובר צינור ומוט טלסקופי שבאמצעותו מתבצעת השאיבה. אל קצה המוט ניתן לחבר אביזרי שאיבה שונים כמו מברשות טורבו, אביזר לניקוי פרקטים ועוד ובכך לבצע משימות מגוונות בבית על ידי החלפת הראשים בקלילות.
חשוב לבחור שואב יונק בעל מיכל אבק עם נפח גדול לאיסוף כמות גדולה של אבק.
מתאימים לשאיבת שיער חיות מחמד (אם יש אביזר חובט טורבו), לחולי אסתמה ולסובלים מאלרגיות (אם יש פילטר עם תקן HEPA).
שואב אבק ידני
שואבי אבק ידניים מיועדים לביצוע פעולות שאיבה ממוקדות והשימוש בהם נוח וקל. ישנם שואבים ידניים חשמליים בעלי כבל ארוך או שואבים נטענים הפועלים על סוללות. זמן עבודה רצופה לשואבים נטענים בממוצע 10-20 דקות ועוצמת השאיבה שלהם פחותה בדרך כלל משל החובטים והנגררים.
מומלץ לקנות שואב נייד בעל טעינה פנימית של סוללות ליתיום בשביל שלא תצטרכו לחברו לחשמל באופן קבוע.
השואבים הניידים מתאימים כתוספת לשואב העיקרי, לשאיבה במקומות המרוחקים מנקודת חשמל (למשל במכונית), ולאיסוף פסולת ממוקדת (רסיסי זכוכית של כוס שנשברה, חול ואבק שנאספו ע"י מטאטא) . לא מתאים: כשואב יחיד בבית.
שואב אבק חבית
שואב זה נקרא כך בשל מראהו. גוף השואב דומה לחבית גדולה המחוברת לצינור ומוט. כמו היונק, גם שואב החבית נגרר, אך ההבדל ביניהם הוא בנפח השאיבה הגדול של החבית, המאפשר לו לאסוף כמויות גדולות של לכלוך, אבק ופסולת (אפילו דשא ועלים יבשים). שואבי החבית הם בעלי מיכל איסוף ולרוב ללא שקיות, מה שמאפשר להם גם לשאוב נוזלים. ישנם גם שואבי חבית המסוגלים ממש לשטוף – להתיז מים עם או בלי חומרי ניקוי, לשאוב אותם ולהותיר את הרצפה נקייה.
מתאים כאשר רוצים מכשיר שיהיה מסוגל גם לשאוב וגם לשטוף.
מתאים לבתי עסק וניקוי חללים גדולים.
מהי שיטת הציקלון?
שיטת הציקלון מאפשרת להפריד את הלכלוך והאבק מהפילטר ע"י שאיבה בצורה סיבובית ציקלונית. בשיטה זו העוצמה נשארת גבוהה לאורך כל זמן השאיבה, הפילטר נשאר נקי יחסית והכי חשוב לא נסתם!
יתרונות:
אין צורך בשקיות!
הפילטרים רחיצים לשימוש רב פעמי.
אם מסופק פילטר נוסף – יתרון! בזמן שהראשון מתייבש מהשטיפה אפשר להשתמש בשני.
טיפ חשוב!!! רצוי לבחור שואב עם עוצמת יניקה של 350WSP לפחות
עוצמת היניקה היא המדד החשוב ביותר בבואכם לקנות שואב אבק, ככל שעוצמת היניקה גדולה כך יעילות השאיבה גבוהה יותר. עוצמת היניקה נמדדת ביחידות WSP והיא נעה בטווח 250WSP – WSP450. הכלל הוא "כל המרבה הרי זה משובח" – מומלץ לבחור בעוצמת יניקה של 350WSP לפחות.
עדיף להימנע מהספק מנוע של מעבר ל-2000 וואט
ההספק האופטימאלי לשואבי אבק מצוי על הטווח שבין 1000 ל- 2000. בניגוד לעוצמת היניקה, כאשר מדברים על ההספק, לא נכון לומר ש"כל המרבה הרי הוא משובח". עדיף להימנע מהספק מנוע של מעבר ל-2000 וואט, הנוטים להתחמם במהירות.
באיזו עוצמת שאיבה לשאוב משטחים שונים?
שטיחים ומשטחים קשים: בעוצמה מרבית.
ריפודים: בעוצמה בינונית.
וילונות: בעוצמה נמוכה.
תכונות ואביזרים מומלצים ביותר:
פילטר HEPA : מסנן את האבק עד 99.99% ולא פולט אותו החוצה ולכן מצוין לסובלים מאלרגיה ולמניעת ריחות.
ווסת יניקה אוטומטי המתאים את עוצמת היניקה למשטח שבו שואבים או עוצמת שאיבה משתנה ( כדי לשמור על סוגי בד שונים של השטיחים)
כבל חשמל ארוך ככל האפשר.
צינור שאיבה ארוך וגמיש שיגיע בקלות לכל פינה ויאפשר גם את ניקוי המדרגות.
באדיבות: מורפי ריצ'רדס