שלום, קניתי דירה בבניין משותף – סה"כ 9 דיירים. ועד הבית במשך ה-5 שנים האחרונות מתנהל ע"י דייר 1 בלבד. באסיפה השנתית ביקשתי להצטרף למערך ועד הבית וברוב של 5 מול 4 לא ניתנה לי האפשרות להצטרף לועד. האם יש משהו שאני יכול לעשות? אישית עליתי על כמה וכמה "טעיות" בכספי הועד,
לדוגמא חשבון חשמל שנתי נגבה 5000 ש"ח ובפועל שולם 3000 ש"ח – רק שאני הערתי את תשומת לב ועד הבית , נאמר לדיירים שהייתה טעות, ועוד אי התאמות בתשלומי מעלית ועוד… אנא עזרתכם.
בכל מקרה, זכותך המלאה לקבל פירוט מלא על פעילות הנציגות. על פי החוק, אתה רשאי לעיין בכל זמן סביר בפנקסי החשבונות של הוועד.
באופן זה תוכל לפקח על כל הנעשה ובמידה ותמצא דבר מה לא תקין, תוכל להתריע על כך בפני הדיירים.
אם תעשה זאת בנימוס, סבלנות וטוב טעם, אף אחד לא יוכל לבוא אליך בטענות.
בכל בניין חל תקנון. אם לא נערך אצלכם תקנון מוסכם הרי שהתקנון המצוי – שהינו חלק מחוק המקרקעין – חל עליכם
וכך כתוב שם בסעיף 16:
16. (א) הגזבר יקבל חשבון לכל הוצאה, ימסור קבלה לכל הכנסה וינהל פנקס הכנסות והוצאות; הגזבר יביא לאישור האספה הכללית הרגילה את הפנקס וכן יביא עמו את החשבונות והקבלות שקיבל, העתקי הקבלות שמסר והמסמכים הנוגעים להם.
(ב) הגזבר יערוך דין וחשבון כספי אחת לששה חדשים; הדין וחשבון יכלול גם את פירוט ההשקעות של ההכנסות שהצטברו.
(ג) בעל דירה רשאי בכל עת סבירה לעיין בפנקס ההכנסות וההוצאות, בחשבונות, בקבלות ובמסמכים הנוגעים להם ובדין וחשבון הכספי.
(ד) הגזבר יפקיד את ההכנסות בחשבון בנק על שם הבית המשותף.
(ה) שנת הכספים של הבית המשותף תתחיל ביום 1 בינואר, ותסתיים ביום 31 בדצמבר של אותה שנה; שנת הכספים הראשונה תתחיל ביום רישומו של הבית בפנקס הבתים המשותפים ותסתיים ביום 31 בדצמבר הראשון שלאחר יום הרישום.
בדמוקרטיה הרוב קובע. כאן על חודו של קול נשארת בחוץ ואין ספק שעדיף תמיד ועד של יותר מאיש אחד.
נראה לי שאם התיאור שלך הוא אכן משקף ואין מאחורי הדברים איזה רקע נסתר (האשמות שהטחת בועד וקיבלו אולי אצל הדיירים האחרים איזה תחושה שאתה יוצר אוירה שלילית שלא בצדק וכו´), הרי שפסילתך מלהצטרף לועד-של-אדם-אחד, אינה בריאה לבית.
מה שאתה כעת יכול לעשות זה להיות מתואם עם 3 השכנים שתמכו בך ולדרוש מהועד מידע ונתונים ולעקוב באופן הדוק ומבחוץ אחר ההתנהלות ואם אכן ימצא פגם/ליקוי, לידע את יתר הדיירים ואולי אף לפנות למפקח