לגבי ההליך הפנימי – הפורום הנכון להחליט בענין הוא לא הועד אלא האסיפה של הדיירים. הייתי ממליץ לזמן ישיבה מיוחדת ולדון רק בנושא זה, שהוא נושא מרכזי בבית.
יש לבחון האם ניתן בשטח החצר להגיע לפחות לשש חניות תיקניות.
לאחר הדיון יתכן שכל הדיירים ישתכנעו שזה כדאי. במקרים רבים זה מעלה את ערך הנכס.
אם יש הסכמה כללית של כל הדיירים זה מצויין.
אם לא – זה עדיין לא בהכרח סוף פסוק אבל אז המצב יותר מסובך, תלוי איזה רוב יש, תלוי מה כעת השימוש בחצר. יש נסיבות בהן ניתן לטעון כי חצר בחזית בית שאין לה כל שימוש יכולה באופן סביר לשמש כחניה והליך כזה בפני המפקח אינו חסר סיכוי.
לגבי ההליך החיצוני – יש לקחת אדריכל שיכין בקשה מסודרת לועדה המקומית לשם קבלת היתר. הרשויות מעודדות בעקרון בקשות כאלה כאשר הנסיבות מאפשרות. אציין כי גם בהליך זה יש זכות לדיירים להתנגד.
לשאלתך לא ניתן לכפות תשלום על מי שמתנגד.
אין שום הבדל לעניין זה בין הפיכת חלקת קרקע של הרכוש המשותף (שאינה בשימוש) להקמת גינה, לבין הפיכתה לחניה.
אין דין הקמת מעלית חדשה לבניין לדין הקמת חניה. למעלית נקבע חריג בחוק שהמתנגד פטור מתשלום, אך זה החריג לכלל שעל כולם להשתתף בהוצאות ההקמה, בין אם עסקינן בהקמת גינה ובין אם זאת חניה.
גם הטענה שמדובר ב-"שיפור" שמהווה אולי תוספת חדשה, ולא סתם תחזוקה, לא תתקבל.
ההוצאות להקמת חניה אינן גדולות מההוצאות להקמת דלת כניסה חדשה + אינטרקום שלגביהם נקבע שהינם בבחינת שיפוץ רגיל על פי נוהג מקובל. קל וחומר לגבי חניה.
ונניח שלעשות חניה עולה רק שקל אחד יותר מלעשות אינטרקום- האם זה כבר משנה את התשובה שלך?
לעומת זאת, ניתן לפטור רק באותם מקרים שדרושה הסכמה פה-אחד (100%), וכדי שהמתנגדים לא יכשילו את עצם ההחלטה, פוטרים אותם מתשלום כנגד קבלת הסכמתם העקרונית להחלטה.
הקמת חניה, כאמור, אינה מצריכה הסכמה של 100% מהדיירים, ולכן, גם מי שהצביעה נגד חייב לשלם כמו כולם, וניתן אף לכפות זאת עליו בהליך משפטי.
ברור שיש נסיבות רבות בהן החלטת רוב מחייבת את המיעוט.
החלטות שהתקבלו כדין בענין שיפוץ מחייבות את הכלל.
אבל מקרים הנכנסים למסגרת עמומה יותר כגון זו של השאלה אשר מאפשרים (לדעתי) שינוי שימוש ברכוש משותף או מעין שינוי יעוד (במסגרת סבירה ומקובלת) גם ללא הסכמת כולם, עדיין לא מאפשרים לכפות על הממתנגד הוצאה כספית שהיא בוודאי לא חלק מניהול ותחזוקת הבית.
אומרים לו: למרות התנגדותך אנו נתאים את השטח (שהוא גם שלך) לצרכי החניה. אבל מכאן ועד לחיובו בהוצאה הדרך רחוקה ולדעתי אינה אפשרית.
ובשלב שני, אסיפת הדיירים מקבלת החלטה לשפץ את החניה, והוצאות השיפוץ ממילא יחולו על כולם.
זו אינה החלטה שדרושה הסכמה פה-אחד.
ראה:
ע"א 549/73 – אנטוני והלן וינטרס נ´ אלוני זמורה ואח´. פ"ד כח(1)645
ע"א 708/72 – פולה ומשה פרשקר נ´ הלן רוזנברג ואח´, פ"ד כח(2)817.
רישום תקנון שמייעד את השטח למטרת חניה, כמעט ואינו עולה כסף, פרט להוצאות זניחות.