ועד ועד נבחר חדש קיבל מצב נתון, בו הועד הקודם העסיק מנקה (מצויין ואהוב על הדיירים) במשך כמה שנים. כעת מתברר שאין למנקה מעמד חוקי בארץ, ולכן גם אין ברשותו ת.ז., חשבון בנק, ביטוח לאומי וכד´.
המנקה עובד לעיתים יחד עם אישתו, שהיא כן בעלת מעמד חוקי בארץ, אך הוא המועסק העיקרי והיא "עוזרת לו".
השאלות שלי הן:
1. האם חובה עלינו לפטר אותו, או שניתן להעסיקו גם ללא מעמד חוקי כפי שמהגרי עבודה מאפריקה מועסקים במסעדות בימים אלה? האם ניתן לשלם לו ביטוח לאומי במעמדו?
2. האם ניתן להעסיק את אישתו במקומו והוא יהיה על תקן "עוזר לה"? זה מצב מעוות והשאלה אם בפועל הוא יעזור לה ויחליק במדרגות בזמן עבודה, מה יהיה מעמדו?
3. במידה ועלינו לפטר אותו או להעסיק את אישתו במקומו, אילו זכויות מגיעים לו? ביטוח לאומי, פיצויים, חופשות וכד´?
4. האם אפשר להעסיק את אישתו והיא זו שתעסיק אותו כחוק, למרות שהיא אינה חברה רשומה?
כאמור, קיבלנו את המצב הנוכחי כפי שהוא. איננו רוצים לפטרו, אך גם לא לעבור על החוק ולא להגיע למצב שנהיה חשופים לתביעה המשפטית, אם חלילה תקרה לו תאונת עבודה. אשמח לדעת כיצד עלינו לפעול, כדי שנוכל להראות תשובתכם לדיירים, כדי שיבינו שזהו החוק ואין ברירה לפעול לפיו.
תודה רבה.
אתה רוצה להעסיקו? שאל במשרד העבודה מה עושים עם בלתי חוקי.
מחר הבחור יחליק במדרגות- תעמדו מול תביעה שלא תדעו מצרות. מחר יעצרו אותו ממשטרת ההגירה- וואוו וואוו
כואב הלב אבל לא כדאי. תסדירו את העניין.
דרך אגב- אתם לא יכולים לשלם משכורת כחוק כל עוד לא פתחתם תיק מעסיקים בביטוח לאומי, הסדרתם נושא התיק העצמאי מול שלטונות המס-בקיצור- אני מציע להעסיק רק מנקה עצמאי עם חשבוניות מסודרות והכחה שיש לו ביטוח.
השאלה מקומה להישאל בפורום המשפטי אך מאחר ונשאלה כאן, להלן התשובה :
1. עובד זר ניתן להעסיק אך ורק באמצעות "היתר העסקה" הניתנת מרשות האוכלוסין וההגירה בתנאים מסוימים ובענפי משק ספציפים.
2. אי המצאות "היתר העסקה" בידי המעסיק מהווה עבירה על החוק וחושפת את המעסיק לקנס מנהלי של אלפי שקלים וזאת עד להגשת כתב אישום פלילי.
3. ביטוח לאומי בתחום משק הבית ניתן לשלם גם ללא צורך במסירת פרטים כמו שם ומספר ת.ז.
3. דין זכויותיו של עובד זר חוקי / לא חוקי כדין זכויותיו של כל עובד אחר ואין לנצל את מצבו ו/או מעמדו של העובד הזר לרעת העובד.
4. במידה והעובד יפצע במהלך עבודתו, זכויותיו כזכויות כל אדם אחר שהיה נפצע במהלך עבודתו ואין לאי חוקיות מעמדו כל נגיעה למצבו המשפטי בעקבות הפציעה.
במילים אחרות : עובד זר המעמד לא חוקי שנפצע במהלך עבודתו, מצבו המשפטי זהה לכל עובד חוקי אחר.
בברכה
אייל פלטק
לא שמתי לב שקיים גם פורום משפטי.
בהמשך לתשובתך, כיצד ניתן לקבל היתר תעסוקה (במודה והיתר כזה ניתן לעובדי ניקיון)? עלינו לגשת לרשות האוכלוסין וההגירה? הרי אין לו מס´ תעודת זהות והוא ודאי לא יבוא איתי.
מחד, אני לא רוצה "להסגיר" אותו לרשויות בכך שאבקש עבורו רישיון. מאידך, אני לא רוצה לעבור על החוק וגם לא לפטר אותו שלא לצורך. איך אני יכול לברר אם אני זכאי לקבל היתר עבורו? במידה ואין לו היתר, עלי לפטר אותו ולשלם לו פיצויים לפי חודש לכל שנת עבודה?
האם מותר לו לעבוד כעוזר לאישתו שהיא תועסק על ידנו במקומו?