יש בבניין דיירים שמתנגדים, ואינם מעוניינים לקחת חלק לא בתשלום ולא בהסדרת רישום הבעלות. נאמר לנו שאנו חייבים לקבל את הסכמת כל הדיירים לכל הליך. זה נכון?
כיצד להתחיל? למי לפנות? תודה
לעומת זאת, עבור התחזוקה השוטפת של המעלית צריכים כל בעלי הדירות לשלם (גם אם הם לא משתמשים בה).
לעניין זה ראו פסק-דין של בית משפט מחוזי:
אם לעומת זאת נרשם תקנון מוסכם בבניין שלכם לעניין הקמתה והפעלתה של המעלית החדשה, צריכים לפעול על פי מה שהוסכם בתקנון המוסכם.
ולעניין פסק הדין של בית המשפט המחוזי –
אמנם מקובל לראות רק פסק דין של בית משפט עליון כפסק דין "מחייב", אבל בסעיף 20 לחוק יסוד השפיטה נקבע: "הלכה שנפסקה בבית משפט תנחה בית משפט של דרגה נמוכה ממנו" – ולכן כל עוד אין פסק דין של בית המשפט העליון חייבים המפקחים על רישום המקרקעין (שהם השופטים בסכסוכי בתים משותפים) לפעול על פי אותה הנחיה שנמצאת בפסק הדין הנ"ל של בית המשפט המחוזי.
ובאשר לרישום המעלית שבשאלתך – אין צורך לרשום את המעלית כיוון שהיא מהווה ממילא רכוש משותף ששייך לכל בעלי הדירות.
עם כל הכבוד לגב´ כהן…
פס"ד זה בעיני הוא דוגמא נהדרת לפסק דין לא טוב, בלשון עדינה. אמרתי זאת לא פעם גם בהופעות בפני מפקחים שונים ולא שמעתי שמי מהם חלק עלי אי פעם. לכן ראו הוזהרתם בכל הקשור להסתמכות על פס"ד זה ובכלל על פסיקה.
רק בקצרה: פסה"ד לא אומר כלום…..כלומר בניתוח קר הייתי אומר שחוץ ממשפט אחד או שניים שמנותקים לחלוטין מהלך פסה"ד, הרי שלפנינו אין חידוש כלשהו, שכן בסה"כ חייבו דיירת בתשלום (נכבד) כדי שיתאפשר לה השימוש במעלית. וזה קורה מדי יום כמעט.
לכן אין כאן מה שביקשו ללמוד מתפעלי ומעריצי פסה"ד, כביכול הלכה חדשה בתחום המעליות לפיה הזכות לשימוש במעלית גוברת על חובת התשלום בגין ההתקנה – שכן כאמור חייבו את הגב´ המערערת בעלויות ההתקנה ורק לאחר מכן זכתה להשתמש במעלית.
ואגב – אותה מפקחת (טובה ומקצועית) בחיפה, שעליה הוגש הערעור "המפורסם" לבית המשפט המחוזי, קבעה לא פעם ולא פעמיים, היא עצמה, שלא ניתן לקבל זכות שימוש במעלית מבלי לשלם בגינה!
לכן פסה"ד הזה אינו קובע הלכה חדשה אלא לכל היותר הוא מנוסח לא טוב ולכן הובן שלא כהלכה.
שנית – אכן כל פסק דין של בית משפט מחוזי הוא תקדים מנחה בלבד ולא מחייב. וזה הבדל גדול מאוד. חוץ מזה במצב דהיום, בו יש פסיקה סותרת ובכל מקרה לא אחידה בנושאי מעליות ואין תקדים מחייב מפי בית המשפט העליון, פסה"ד החיפאי אינו עושה רושם רב על מפקחים, יותר מפיסקי דין אחרים והוא אינו מנחה אותם מי יודע מה…
ולשאלתך – התשובה טמונה עיקרה ככולה בהליכים שהתרחשו אצלכם בבניין. יש מעליות "פרטיות" בבניינים ויש מעליות משותפות. כלומר יש ואנו מוצאים דייר אחד או יותר שהתקינו מעלית לעצמם ועל חשבונם לאחר שהצמידו רכוש משותף כגון קיר חיצוני לדירתם או קיבלו הסכמה מקיר אל קיר להתקנת מעלית חיצונית בד"כ שתשרת אותם. במקרה כזה תידרש הסכמתם לכל שינוי.
המקרה האחר והוא השכיח הוא של מעלית שהותקנה על ידי ועל חשבון דייר או מיעוט דיירים והיא אינה משמשת אלא אותם בלבד. מעלית מפתח בד"כ היא מעלית שהוקמה ברכוש משותף – לעיתים גם במסגרת עיסקה כוללת ורחבה יותר של שיפוץ או הרחבה ושינוי זכויות כלשהו בבית – אך הוסכם בתקנון שהיא תשרת רק חלק מהדיירים.
דייר אשר מבקש באיחור להשתמש במעלית צריך לשלם בגין כך. יש וההסכם המקורי מפרש כמה ואיך ויש שהוא שותק בעניין ואז או שמסכמים מחיר או פונים למפקח.
ולבסוף: אני מניח שהדין בעניין התקנת מעלית עומד בקרוב להשתנות, דרך תיקון חדש לחוק בו עסקתי במאמר בעניין שפורסם גם כאן באתר.
ושוב תודה
א. היכן ר ו ש מ ים את הבעלות? אנחנו רוצים להגיע למצב שאם נרצה למכור את הדירה פעם, יהיה ברור שהמעלית גם בבעלותנו. איפה זה כתוב?
ב. ישנם דיירים נוספים בבניין, שמתנגדים לכל ההליך כולו. לא רוצים להשתתף בקניה ולא ברישום. האם אנחנו צריכים את ההסכמה של כולם?
ושוב תודה וסליחה ושנה טובה….