כאשר אנו קונים רכב משומש בדרך כלל אנו בודקים אותו במכון על מנת לקבל מידע על מצב הרכב. כנ"ל בקניית בית יד שנייה (על בית חדש מקבלן בהמשך). חשוב לדעת מה מצב הצינורות, האם גודל הבית זהה למפורט בתשלום הארנונה, האם המוכר הציג נכון את גודל הדירה, האם היו נזילות וכוסו לפני המכירה ועוד ועוד.
כפי שאנו איננו מומחים בבדיקת רכב כך לגבי הבית. לכל תחום המומחים שלו וגם בתחום זה קיימת מומחיות מובנית. בדרך כלל מהנדסי בניין בעלי ידע וניסיון בתחום ביקורת מבנים. העלויות ביחס למחיר הדירה הן פחות מזניחות ועומדות על סכום של כ- 1500 ₪ לבדיקה פחות או יותר. חלק מהחברות העוסקות בכך אף מתחייבות לכך שבמידה ולא תמצאנה תקלות מתחת לסכום מסוים הבדיקה תהיה בחינם.
קניית דירה חדשה מקבלן. גם כאשר קונים דירה מקבלן עדיין עלולים לצוץ ליקויי בנייה, כאלו או אחרים. האם הקבלן בנה בהתאם למפרט, האם גודל החדרים מתאים לשרטוט שהוצג בפניכם, האם גודל הממ"ד הוא בחזקת חדר או חצי חדר ועוד נושאים שונים.
החוק מגדיר את משך הזמן שבו חלה האחריות לנזקים על הקבלן. תקופה זו נקראת תקופת הבדק. גם במקרה שכזה חשוב מאד לבצע את הבדיקה באמצעות חברה אמינה המתמחה בביקורת מבנים.
מהי תקופת הבדק או שנת הבדק ? תקופת הבדק או שנת הבדק לצורך בדיקת ליקויי בנייה היא תקופה הקבועה בתוספת לחוק המכר (דירות), שתחילתה בעת העמדת הדירה לרשות הקונה. אורך התקופה משתנה בהתאם לסוג הליקוי. כך, למשל, תקופת הבדק במקרה של ליקויים בצנרת היא שנתיים. מהיום שבו קיבל הקונה את הדירה ועד חלוף שנתיים, על הקונה ליידע את הקבלן על הליקויים בצנרת, כדי להבטיח שהאחריות לתיקון הליקויים תחול במלואה על הקבלן. להלן רשימת תקופות הבדק המופיעה בתוספת לחוק המכר (דירות):
(1) צנרת כולל מערכת הסקה ומרזבים – שנתיים
(2) חדירת רטיבות בגג, בקירות ובמקלט – שלוש שנים
(3) מכונות, מנועים ודודים – שלוש שנים
(4) קילוף חיפויים בחדרי מדרגות – שלוש שנים
(5) שקיעת מרצפות בקומת קרקע – שלוש שנים
(6) שקיעת מרצפות בחניות, במדרכות, בשבילים בשטח הבניין – שלוש שנים
(7) סדקים עוברים בקירות ובתקרות – חמש שנים
(8) קילופים ניכרים בחיפויים חיצוניים – שבע שנים
(9) כל אי-התאמה אחרת, שאינה אי-התאמה יסודית – שנה אחת.
חשוב לציין, כי גם אם אין בחוזה המכר סעיף בעניין משך תקופת הבדק, אין פירוש הדבר כי לא תהיה תקופת בדק בחוזה המכר, אלא שתקופת הבדק שתשרור היא מינימלית בהתאם לקביעת החוק. הסיבה לכך היא, שלציבור קיימת זכות בסיסית שמולה חובה המוטלת על קבלנים לתקופת בדק מינימלית בה הם אחראים לליקויים כתוצאה מעבודה שביצעו. תקופת הבדק ותקופת האחריות לגבי ליקויי בנייה מלבד ההבדל באורך התקופות (תקופת האחריות חלה שלוש שנים ותקופת הבדק משתנה בהתאם לפגם), קיים הבדל מהותי הנוגע להיקף האחריות ולנטל ההוכחה: בתקופת הבדק, במקרה שהקונה מגלה פגם או ליקוי בדירה, הקבלן אחראי לכל פגם, למעט פגם שנגרם באשמת הקונה. לעומת זאת, בתקופת האחריות, האחריות לא מוטלת אוטומטית על הקבלן. כדי שתוטל האחריות על הקבלן, על הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. לפיכך, מומלץ להודיע לקבלן על כל פגם, ליקוי או אי התאמה בהקדם האפשרי. ככל שיודיע הקונה על הליקוי מוקדם יותר, כך יגדלו סיכוייו למנוע מהקבלן להתחמק מאחריותו.
טיפים:
קניית דירה: לאור יום ולא בחשיכה אפילו שיש בבית תאורה. דירה עם גג: לוודא היטב שאין סימני רטיבות על התקרה.
צנרת רקובה: לקחת בחשבון שדירה בת כ 20 שנה צפויה להחלפת צנרת.
רצפה: לוודא שאין מרצפות מתנדנדות בעיקר בקומת הקרקע. הדבר מעיד על בעיות עתידיות הקשורות בפיצוצי קירות.
קניית דירה חדשה מקבלן: יש לבדוק שהפרויקט מלווה פיננסית על ידי בנק מוכר, שהקבלן רשום ברשם הקבלנים ובהתאחדות הקבלנים ויש לו מוניטין טובים. יש לבדוק שהפרויקט מלווה פיננסית על ידי בנק מוכר, שהקבלן רשום ברשם הקבלנים ובהתאחדות הקבלנים ויש לו מוניטין טובים.
לחצו כאן ל קבלני שיפוצים לבתים משותפים באינדקס וועדי הבתים של הפורטל
לחצו כאן ל חברות בדק בית מומלצות לוועדי בתים של הפורטל