דהיינו היא חייבת לשאת בתשלום השוטף והדבר אינו מקנה לה זכויות שימוש – אם היא תרצה בעתיד להשתמש במעלית תהיו חייבים לאפשר לה את הדבר בכפוף לתשלום שלה של חלקה היחסי בעלות ההתקנה.
אצלנו בבניין בנו לפני כ- 3 שנים מעלית כולל שינוי יסודי של חדר מדרגות- הריסתו לגמרי ובנייתו מחדש. ( לא הייתה ברירה , אחרת לא יכולנו להוסיף את המעלית למבנה הקיים).
דיירת אחת מקומה א´ , סירבה להשתתף בהוצאות הבניה-של המעלית וגם של חדר המדרגות-ולכן התחלק החלק שלה בין כל יתר הדיירים ( סכום גדול ביותר).
לאחר שפתחו את המעלית לשימוש, היא לא סירבה לשלם את חלקה בהוצאות החודשיות השוטפות, אך התחילה להשתמש במעלית לפי שיקול דעתה, ואנו לא מנענו ממנה את השימוש.
מס´ שאלות:
1. האם בגלל שהיא בכל זאת משתמשת במעלית- האם יש לנו עילה לדרוש ממנה עתה להחזיר לנו את חלקה בהוצאה הגדולה שהייתה לכולנו בבניית חדר המדרגות החדש והמעלית עצמה.
2. מה לעשות אם היא מסרבת להחזיר לנו את חלקה בסכום שעלה לנו לבנות את המעלית- שאנו שילמנו עבורה? ( כ- 25000 שקל ממוצע מכל דייר)
3.מכיוון שהיא גם לא השתתפה גם בהוצאות של בניית חדר המדרגות החדש ( כ- 25000 שקל ממוצע מכל דייר) – מה הדין לגבי השימוש שלה בחדר המדרגות-כי הרי זה בלתי חוקי ובלתי מוסרי ובלתי אפשרי למנוע ממנה כניסה ויציאה לדירתה.
מצד שני היא נהנית מחדר מדרגות חדש, שיש חדש, תאורה חדשה ועוד-אך סירבה להשתתף בעלות בניתו, כי טענה בזמנו שלולא המעלית לא היינו נכנסים גם לעלות הכבדה של בניית חדר מדרגות חדש.
האפסורד הוא , שהיא עכשיו בועד הבית והיא לוחצת על שיפוץ חיצוני, ועכשיו היא בעמדה שכולם צריכים להשתתף בשיפוץ-אבל על החזרת חלקה,לפחות בחדר המדרגות ( שהיה בעלותו חצי מהפרוייקט- סדר גודל של 200000 שקל, רק חדר המדרגות),על החזרת חלקה היא לא מוכנה לדבר אפילו.
ראוי לציין שעד היום לא היו דרישות ספציפיות ממנה להחזיר את חלקה, והעניין מתעורר רק עכשיו בגלל ההוצאה הכבדה החדשה שלנו על שיפוץ חיצוני שיהיה גם בסדר גודל של 200000 שקל, ואף דייר לא מתנגד לעצם השיפוץ, אלא ישנה טענה לאי צדק והשיוויוניות בחלוקת ההוצאת בשיפוצים בבניין.אחד הדיירים העלה הצעה , שבהזדמנות זאת יערך חישוב מחדש ואותה דיירת תשלם בשיפוץ התכתוכנן גם את חלקה שלא שלה בשיפוץ הקודם.
סוגיה די סבוכה- ועזרתך חיונית מאד לנו .
החוק מאפשר הקמת מעלית גם כאשר לא כולם תומכים בכך ולא כולם משתתפים בהוצאות ההתקנה.
החוק גם מאפשר – לא מחייב אבל מאפשר – למנוע מדייר שלא משתתף בהוצאות ההקמה את השימוש במעלית ע"י מפתח או קוד.
החוק קובע שאם בעתיד ישנה הדייר את דעתו חובה יהיה לאפשר לו שימוש במעלית וזאת בכפוף לתשלום בדיעבד של חלקו בהוצאות ההקמה.
אלא שאתם בחרתם שלא להפעיל מעלית מפתח ואיפשרתם לדיירת להשתמש במעלית. לא תוכלו להכריח אותה לשלם אבל אולי תוכלו באיחור להוסיף כיום מפתח או קוד ולמנוע שימוש ממי שלא שילם. זה נראה רע כי זה באיחור אבל לא נראה לי בלתי אפשרי.
כפי שציינתי את הוצאות התיפעול השוטפות של המעלית משלמים כולם ללא יוצא מהכלל כולל אלה שלא משתמשים במעלית או לא שילמו עליה.
לגבי שיפוץ חדר המדרגות – התקנת מעלית פנימית מחייבת שינוי מהותי של חדר המדרגות וזה חלק הכרחי מהקמת המעלית. ברור שהאי יכולה להשתמש בחדר המדרגות החדש ולא ניתן למנוע זאת ממנה.
אם היו שיפוצים אחרים שלא נבעו בהכרח מהקמת המעלית זה היה סיפור אחר וניתן היה אז לפצל בין הדברים אבל שוב נזכרתם מאוחר.